Buraczane kotleciki z ziemniakami i solą morską
Pysznie i dietetycznie - bez tłuszczu, bez mąki, bez mięsa a wciąż smakuje wyśmienicie! fot. D.Szymborska |
Jedzenia się nie wyrzuca, jedzenie się kupuje rozsądnie i zjada. A jak
coś zostanie? To trzeba kombinować tak by było smacznie. Bo zasada – nie jem
tego co mi nie smakuje obowiązuje w stosunku do każdego jedzenia!
Tym sposobem dziś zjadłam kotleciki z buraków, ziemniaków, wszystko
posypane solą morską – pycha!
Przygotowanie szybkie, pod warunkiem, że w lodówce są tłuczone
ziemniaki i upieczony ziemniak – to 10 minut i danie gotowe!
Składniki:
·
5 łyżek tłuczonych ziemniaków,
·
1 upieczony burak,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Burak utrzeć na tarce, ziemniaki wcześniej utłuczone rozdrobnić
widelcem i wymieszać z wiórkami buraczanymi. Albo ubrać rękawiczki albo liczyć
się z dłuższym myciem rąk, zagniatać kotleciki tak długo aż będziemy czuli w
rękach, że „się trzymają”. Uformować placuszki, rozgrzać teflonową patelnię i
smażyć z dwóch stron. Uważać przy przewracaniu, żeby kotleciki się nie
rozpadły. Podać na talerzu posypane świeżo mieloną solą!
uwielbiam wszystko, co z burakiem, a takie kotleciki to już w ogóle pycha! Coraz ciekawiej u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) domyślam, że im mniej mięsa tym bardziej Ci się podoba... :)
Usuń... zgadza się :)
Usuń