TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w sosie Ketjap Manis z sałatą

Pyszna sałata idealna na obiad i na kolację fot. D.Szymborska


Mnie to się nie nudzi. Sałaty mogę jeść i jeść. A to dlatego, że za każdym razem są inne dodatki, bazowe są tylko liście! Reszta – pełna fantazja.

Filet z piersi kurczaka zagrodowego całą noc marynował się w sosie Ketjap Manis – słodki, indonezyjski sos na bazie sosu sojowego.

Samo przygotowanie kurczaka jest najbardziej czasochłonne, bo najpierw marynowanie (to przynajmniej nie wymaga mojego udziału) potem osuszanie, wreszcie grillowanie i dopiekanie w piekarniku – wszystko po to by mięso nie było zbyt suche, pozostało aromatyczne.

Składniki (na dwie miski sałat z kurczakiem):


·      Pół piersi z kurczaka zagrodowego,
·      Sos Ketjap Manis,
·      Mieszanka sałat,
·      Ser feta (tutaj użyłam pysznej prawie domowej fety, koleżanka, koleżanki wyszła za Greka i raz w roku sprowadza fetę i oliwę od swojego teścia),
·      Pomidorki koktajlowe,
·      Glaze (uwielbiam!).

Przygotowanie:


Kurczaka marynować przez całą noc. Osuszyć starannie ręcznikiem kuchennym, rozgrzać patelnie grillową. Smażyć (na średnim ogniu) po 8 minut na stronę, włożyć do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec aż będzie dobry. To enigmatyczne zdanie wynika z tego, że mam termometr który „piszczy” gdy kurczak ma właściwą temperaturę. Kurczaka potem ostudzić bo tylko wtedy można go tak cienko pokroić. Wymieszać wszystkie składniki i zjeść ze smakiem ciesząc się, że dieta taka pyszna jest!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa