Kurczak w sosie Ketjap Manis z sałatą
Pyszna sałata idealna na obiad i na kolację fot. D.Szymborska |
Mnie to się nie nudzi. Sałaty mogę jeść i jeść. A to dlatego, że za
każdym razem są inne dodatki, bazowe są tylko liście! Reszta – pełna fantazja.
Filet z piersi kurczaka zagrodowego całą noc marynował się w sosie
Ketjap Manis – słodki, indonezyjski sos na bazie sosu sojowego.
Samo przygotowanie kurczaka jest najbardziej czasochłonne, bo najpierw
marynowanie (to przynajmniej nie wymaga mojego udziału) potem osuszanie,
wreszcie grillowanie i dopiekanie w piekarniku – wszystko po to by mięso nie
było zbyt suche, pozostało aromatyczne.
Składniki (na dwie miski sałat z kurczakiem):
·
Pół piersi z kurczaka zagrodowego,
·
Sos Ketjap Manis,
·
Mieszanka sałat,
·
Ser feta (tutaj użyłam pysznej
prawie domowej fety, koleżanka, koleżanki wyszła za Greka i raz w roku
sprowadza fetę i oliwę od swojego teścia),
·
Pomidorki koktajlowe,
·
Glaze (uwielbiam!).
Przygotowanie:
Kurczaka marynować przez całą noc. Osuszyć starannie ręcznikiem
kuchennym, rozgrzać patelnie grillową. Smażyć (na średnim ogniu) po 8 minut na
stronę, włożyć do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec aż
będzie dobry. To enigmatyczne zdanie wynika z tego, że mam termometr który „piszczy”
gdy kurczak ma właściwą temperaturę. Kurczaka potem ostudzić bo tylko wtedy
można go tak cienko pokroić. Wymieszać wszystkie składniki i zjeść ze smakiem
ciesząc się, że dieta taka pyszna jest!
Bardzo fajna, zdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuń