Potrawka z kalafiora, sardeli i kurczaka
U mnie to była kolacja...ale może też być obiad fot. D.Szymborska |
Kalafior ugotowałam na parze – efekt – super chrupiący, nierozgotowany,
pyszny! Cały sos przygotowany przez soli – wystarczyła ta zawarta w sardelach.
Przepis szybki, prosty a efekt – bardzo smaczna potrawka o nieoczywistym
smaku. Posypanie prażonym, łuskanym słonecznikiem – świetnie dodaje kruchości
(i kalorii też).
Jadłam z kaszą jęczmienną ale świetnie nadaje się też do makaronu jako
sos.
Składniki (dla 3 osób):
Wciąż się trzymam miseczkowego gotowania fot. D.Szymborska |
·
400g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
puszka pomidorów, krojonych,
·
3 ząbki czosnku,
·
1 cebula,
·
4 filety sardeli (opłukane pod
zimną wodą),
·
świeża bazylia (listki z całej
doniczkowej roślinki),
·
paczka mrożonego kalafiora,
·
oliwa, sól do gotowania na parze,
·
słonecznik (uprażony).
Przygotowanie:
Na oliwie usmażyć kurczaka, odstawić na bok. Kalafior ugotować na
parze. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek (drobno posiekany), dodać sardele,
smażyć przez kilka chwil, wlać pomidory i dodać posiekaną bazylię. Ugotować
kaszę jęczmienną. Wymieszać kalafior, kurczaka z sosem. Można podawać z kaszą
albo jako sos do makaronu. W obydwu przypadkach posypać prażonym słoneczkiem.
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńi proste i pyszne do przygotowania :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńchrobry
kolejny post z reklamą - linkiem będzie usunięty.
Usuń