TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z kalafiora, sardeli i kurczaka

U mnie to była kolacja...ale może też być obiad fot. D.Szymborska


Kalafior ugotowałam na parze – efekt – super chrupiący, nierozgotowany, pyszny! Cały sos przygotowany przez soli – wystarczyła ta zawarta w sardelach.

Przepis szybki, prosty a efekt – bardzo smaczna potrawka o nieoczywistym smaku. Posypanie prażonym, łuskanym słonecznikiem – świetnie dodaje kruchości (i kalorii też).

Jadłam z kaszą jęczmienną ale świetnie nadaje się też do makaronu jako sos.


Składniki (dla 3 osób):


Wciąż się trzymam miseczkowego gotowania fot. D.Szymborska


·      400g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      puszka pomidorów, krojonych,
·      3 ząbki czosnku,
·      1 cebula,
·      4 filety sardeli (opłukane pod zimną wodą),
·      świeża bazylia (listki z całej doniczkowej roślinki),
·      paczka mrożonego kalafiora,
·      oliwa, sól do gotowania na parze,
·      słonecznik (uprażony).

Przygotowanie:


Na oliwie usmażyć kurczaka, odstawić na bok. Kalafior ugotować na parze. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek (drobno posiekany), dodać sardele, smażyć przez kilka chwil, wlać pomidory i dodać posiekaną bazylię. Ugotować kaszę jęczmienną. Wymieszać kalafior, kurczaka z sosem. Można podawać z kaszą albo jako sos do makaronu. W obydwu przypadkach posypać prażonym słoneczkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa