Kurczak po chińsku z cytryną
Kurczak po chińsku z cytryną
Podobno specjalizują się w tym Chińczycy z południa. Kim Hom proponuje wersję minimum – bez dużej ilości mąki z sosem lekko cierpkim. Takie zestawienie jest naprawdę pyszne. Do tego danie to nie wymaga zbyt długich wycieczek po sklepach z orientalną żywnością!
Kurczak zestawiony z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym staje się pełnowartościowym posiłkiem – recovery food!
W takie mrozy wszystko co ciepłe a do tego pyszne smakuje jeszcze lepiej!
Składniki:
· 500g filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
· białko z jednego jajka,
· 1 łyżeczka soli,
· 3 łyżeczka oleju sezamowego,
· 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (najlepiej tej droższej, może być z Marks&Spencer),
· 300ml oleju z orzeszków ziemnych (można zastąpić wodą ale lepiej nie),
· 2 łyżki posiekanej dymki (zielonej części),
· 100ml bulionu z kurczaka (lub klasycznego chińskiego jeżeli np. mamy go zamrożonego w kostkach),
· 3 łyżki soku z cytryny,
· 1 łyżka zwykłego cukru,
· 1 łyżka sosu sojowego (light czyli jasnego),
· 1½ łyżki sherry (wytrawnej oczywiście),
· 1 ½ łyżki posiekanego czosnku,
· kilka rozgniecionych suszonych chilli – uwaga one są naprawdę bardzo ostre! Trzeba z nich wyciągnąć pesteczki,
Przygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić na paseczki, wymieszać w misce z białkiem, solą, 2 łyżkami oleju sezamowego, 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.
Włożyć mięso do lodówki na około 20-30 minut.
Rozgrzać dużą patelnię lub wok. Dodać olej tak by dymił. Zdjąć naczynie z ognia. Wrzucić mięso, szybko zamieszać. Uważać by mięso się nie przykleiło do dna. Mieszać i poczekać aż mięso stanie się białe. Odcedzić na sitku. Wylać olej. Wytrzeć patelnię lub wok.
Rozgrzać, dodać składniki sosu: bulion, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, sherry, czosnek, chilli, , 2 łyżeczki oleju sezamowego.
Zagotować sos. Dodać 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą. Dusić przez około 1 minutę.
Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię lub do woka, smażyć tak długo aż mięso będzie oklejone sosem. Dodać olej sezamowy, przełożyć do miseczek.
Na koniec posypać dymką i podawać!
Uwaga, ponieważ to danie składa się z kurczaka, sos obkleja kawałki mięsa to 500g kurczaka wystarcza na maksymalnie 3 porcje.
Podawać z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.
Kiedyś też biegałam, teraz nawet czasem się zmobilizuję, ale takich pyszności nie jadłam. Za to kuchnię azjatycką uwielbiam, nawet w biegu :)! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńOj tak przestac biegac...szkoda!!! a chinszczyzna pyszna:) tylko ten ryz sie przyda:) a jak gotowany w mleku kokosowym to daje powera na drugi dzien do biegania:)
OdpowiedzUsuńWspaniały talerz!
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym miejscu.
Smacznie Cię pozdrawiam!
@Amber:) dzieki i mam nadzieje ze bedzie przybywac:)
OdpowiedzUsuń