TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak po chińsku z cytryną


Kurczak po chińsku z cytryną

Podobno specjalizują się w tym Chińczycy z południa. Kim Hom proponuje wersję minimum – bez dużej ilości mąki z sosem lekko cierpkim. Takie zestawienie jest naprawdę pyszne. Do tego danie to nie wymaga zbyt długich wycieczek po sklepach z orientalną żywnością!
Kurczak zestawiony z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym staje się pełnowartościowym posiłkiem – recovery food!
W takie mrozy wszystko co ciepłe a do tego pyszne smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

·      500g filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      białko z jednego jajka,
·      1 łyżeczka soli,
·      3 łyżeczka oleju sezamowego,
·      3 łyżeczki mąki kukurydzianej (najlepiej tej droższej, może być z Marks&Spencer),
·      300ml oleju z orzeszków ziemnych (można zastąpić wodą ale lepiej nie),
·      2 łyżki posiekanej dymki (zielonej części),
·      100ml bulionu z kurczaka (lub klasycznego chińskiego jeżeli np. mamy go zamrożonego w kostkach),
·      3 łyżki soku z cytryny,
·      1 łyżka zwykłego cukru,
·      1 łyżka sosu sojowego (light czyli jasnego),
·      1½ łyżki sherry (wytrawnej oczywiście),
·      1 ½ łyżki posiekanego czosnku,
·      kilka rozgniecionych suszonych chilli – uwaga one są naprawdę bardzo ostre! Trzeba z nich wyciągnąć pesteczki,

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić na paseczki, wymieszać w misce z białkiem, solą, 2 łyżkami oleju sezamowego, 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.
Włożyć mięso do lodówki na około 20-30 minut.
Rozgrzać dużą patelnię lub wok. Dodać olej tak by dymił. Zdjąć naczynie z ognia. Wrzucić mięso, szybko zamieszać. Uważać by mięso się nie przykleiło do dna. Mieszać i poczekać aż mięso stanie się białe. Odcedzić na sitku. Wylać olej. Wytrzeć patelnię lub wok.
Rozgrzać, dodać składniki sosu: bulion, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, sherry, czosnek, chilli, , 2 łyżeczki oleju sezamowego.
Zagotować sos. Dodać 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą. Dusić przez około 1 minutę.
Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię lub do woka, smażyć tak długo aż mięso będzie oklejone sosem. Dodać olej sezamowy, przełożyć do miseczek.
Na koniec posypać dymką i podawać!
Uwaga, ponieważ to danie składa się z kurczaka, sos obkleja kawałki mięsa to 500g kurczaka wystarcza na maksymalnie 3 porcje.
Podawać z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.

Komentarze

  1. Kiedyś też biegałam, teraz nawet czasem się zmobilizuję, ale takich pyszności nie jadłam. Za to kuchnię azjatycką uwielbiam, nawet w biegu :)! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak przestac biegac...szkoda!!! a chinszczyzna pyszna:) tylko ten ryz sie przyda:) a jak gotowany w mleku kokosowym to daje powera na drugi dzien do biegania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały talerz!
    Tyle pyszności w jednym miejscu.
    Smacznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. @Amber:) dzieki i mam nadzieje ze bedzie przybywac:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa