TRYB JASNY/CIEMNY

Power jajecznica z cheddarem i pomidorkami


Power jajecznica z cheddarem i pomidorkami

Omlet to coś bardziej skomplikowanego no i może nie wyjść…z jajecznicą to jest inaczej – zawsze się udaje!

Żeby mieć siłę na długi piątkowy dzień….by wytrzymać do obiadu….

Składniki (dla jednej głodnej osoby):

·      2 jajka (najlepiej „zerówki” czyli takie, które zniosły kury, które mają w miarę normalne życie),
·      50g startego sera cheddar,
·      5 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół),
·      masło,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cheddar utrzeć na tarce z małymi „oczkami”, pomidorki pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Jajka wbić do szklanki i wymieszać (nie trzeba zbyt starannie bo to przecież nie jest omlet!). Dodać sól (pamiętając, że cheddar też jest trochę słony). 

Wlać jajka na patelnię, posypać serem i pomidorkami. Mieszać. Najwygodniej jest mieszać szpatułką silikonową, bo wtedy po pierwsze nie porysujemy patelni a po drugie łatwiej „odklejać” jajecznicę od patelni. 



Nałożyć na swój ulubiony talerz, jeść łyżeczką lub widelcem – w zależności od tego czym lubimy jeść jajecznicę!

Uwaga to kaloryczne śniadanie!!!

Na obiad też będą pomidorki koktajlowe….ale o tym w porze obiadowej….

Komentarze

  1. Power jajecznica zdecydowanie się przyda, dzisiaj i nie tylko. Jakiś czas temu zrobiłam coś podobnego, tylko cheddar z musztardą rozpuściłam na patelni, po czym polałam nim tost z jajecznicą i podpiekłam w piekarniku. Obie wersje mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak genialny! Z uwagi że uwielbiam podopieczny chedar dodałem go trochę więcej. Twoja jajecznica jest oficjalnie moim przepisem tygodnia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa