TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z groszkiem, parmezanem i łososiem 420 kalorii i 22g białka


Spaghetti z groszkiem, parmezanem i łososiem 420 kalorii i 22g białka

Kolejny pyszny makaron! Znów można się przekonać, że jedząc codziennie makaron wcale nie musi być nudno. Znów też sos przygotowujemy w czasie gotowania makarony zatem w kuchni spędzamy jakieś 30 minut, plus jak się nie ma zmywarki (a się nie ma) to jeszcze dodatkowe kilkanaście minut by domyć garnki po serku topionym.

Zmodyfikowany przepis Jeni Wright.

Składniki (dla trzech głodnych osób):

·      Pęczek koperku,

·      325 g makaronu – spaghetti,
·      200g mrożonego groszku,


·      jedna posiekana cebula,
·      starta skórka z 2 cytryn,




·      2 serki topione – np. gouda każdy po 100g,
·      starty parmezan albo grand padano,
·      150g wędzonego łososia pokrojonego w paseczki,
·      oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić. Gotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania makaronu dorzucić do garnka mrożony gruszek

W czajniku zagotować wodę, nalać do miski albo kubeczka i włożyć cytryny. Następnie zetrzeć skórkę z cytryn.

W małym rondelku na oliwie zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodać serek topiony (2 sztuki) i dolać 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wsypać skórkę z cytyrny, mieszać, dodać połowę startego parmezanu – tak z 4 łyżki.

Odcedzić makaron gotowany z groszkiem. Przełożyć do garnka w którym gotowaliśmy, powoli dodawać sos, mieszać i dodawać pokrojony koperek. Nałożyć na talerze, posypać łososiem wędzonym i parmezanem.



Jedna duża porcja zawiera około 420 kalorii, 22g białka, 61g węglowodanów, 11g tłuszczu, 5g błonnika.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa