Czerwony tuńczykowy sos i makaron
Czerwony tuńczykowy sos i makaron
Z sosem to jest tak, ze powinien być do zrobienia w czasie gdy czekamy aż zagotuje się nam w wielkim garnku woda, do której wrzucimy makaron.
Czerwony tuńczykowy sos to właśnie to! Przygotowanie trwa tyle i gotowanie wody+gotowanie makaronu! Do tego sos można mrozić! Rozmrażanie również trwa tyle co gotowanie wody i makaronu!
Training food zarówno przed bieganiem jak i przed imprezą! Dlatego szczególnie polecam go w piątek!
Składniki:
· Duża czerwona cebula drobno pokrojona,
· Puszka pomidorów (krojone),
· Garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki,
· Puszka tuńczyka w oleju (w dużych kawałkach bo taki jest lepszy),
· Makaron,
· Parmezan,
· Oregano, bazylia i sól.
Przygotowanie:
Wstawić wodę w dużym garnku na makaron. Szybko pokroić cebulę. Na patelnię wylać trochę oleju z tuńczyka. Smażyć cebulę.
W tym czasie pokroić oliwki, rozdrobnić widelcem tuńczyka. Gdy cebula będzie już podsmażona dodać tuńczyka i oliwki. Chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki, posypać dużą ilością suszonej bazyli i oregano. Wymieszać starannie. Przykryć. Co pewien czas mieszać.
Sos przygotowywać do czasu gdy makaron będzie ugotowany i odcedzony. Utrzeć parmezan. Podawać od razu. Sos można zamrażać.
Uwaga jeżeli jemy świeży makaron to gotujmy go porcjami gdyż podgrzewany źle smakuje. Pozostały sos możemy zamrozić.
brakuje banerka akcji. Dodaj go pod postem to chętnie zaakceptuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam odjazdowe makarony, a odjazdowy makaron +pyszny i szybki sos to w ogóle rozkosz :-)
OdpowiedzUsuń@Arven tak w przypadku makaronu szybkosc przygotowywania ma znaczenie!
OdpowiedzUsuń:)