TRYB JASNY/CIEMNY

Bardzo aromatyczny kurczak w occie – przepis francuski


Bardzo aromatyczny kurczak w occie – przepis francuski


Kurczak jest zawsze dobry – trzeba go tylko odpowiednio przygotować. Tym razem efekt był bardzo dobry. Kurczak miał intensywny, aromatyczny smak dobrego octu.

Jest to zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc.

Do takiego kurczaka super pasują “zdrowe frytki” albo smażone ziemniaki – tak jak jadłam wcześniej to danie.



Składniki (dla 4 osób):


·      40g masła
·      2 łyżka oleju słonecznikowego,
·      3 szalotki,
·      4 ząbki czosnku,
·       8 udek kurczaka (zagrodowego bo smakuje lepiej),
·      250ml czerwonego octu winnego
·      150ml bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty, gdy takiego nie mamy to dobrze pasuje “chicken stock” z Makrs&Spencer,
·      1 łyżka przecieru pomidorowego,
·      pęczek natki pietruszki,
·       sól i pieprz.



Przygotowanie:

Pokroić szalotki, obrać i rozgnieść czosnek, przygotować bulion.  




Na oleju usmażyć cebulę, czosnek. Wyciągnąć z rondla lub brytfanki. Doprawić kurczaka solą i pieprzem smażyć przez około 5 minut, tak aż zrobi się złoty. Ponieważ nogi z kurczaka do najmniejszych nie należą, warto obsmażać partiami. Potem gdy będziemy go dusić kawałki mięsa można “upchnąć” w brytfance. 




Wyciągnąć z garnka. Dolać ocet, rosół, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, następnie włożyć kurczaka. Dusić przez około 45 minut.

Co ważne kurczaka można mrozić, do woreczków warto dodać trochę octowego sosu by gdy już rozmrozimy mięso było kruche ale nie za suche.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa