Kaczka z sosem owocowym
Kaczka z sosem owocowym
Tym razem umiarkowanie pracochłonny przepis na całkiem wykwintne danie. Magres sauce aux fruits – czyli piersi kaczki z sosem owocowym.
Mięso z kaczki jest naprawdę pyszne, w tym przepisie zestawione ze słodko gorzkim sosem czyni z filetów stylowe francuskie danie.
Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc
Składniki:
· 4 filety z piersi kaczki (ze skórą),
· 1 łyżka oleju słonecznikowego,
· 150ml białego wina (wytrawnego, może być z tych „do gotowania” – czyli taniego),
· 150 mrożonych lub świeżych malin, porzeczek i jagód (proporcje zależne od tego co w sklepie albo w naszym zamrażalniku),
· 1 łyżka miodu (wysokogatunkowego i naturalnego oczywiście),
· ¼ łyżeczki przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Zaczynamy od tego, że rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Filety z kaczki delikatnie nacinamy, tak by dokroić się do warstwy tłuszczu.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Kładziemy kawałki mięsa, smażymy przez około 5 minut. Ważne by piersi kaczki na patelni układać skórą do dołu. Przekładamy mięso do brytfanki, układając skórą do góry, pieczemy w piekarniku około 15 minut. Jeżeli chcemy by mięso było średnio wypieczone ograniczamy czas w piekarniku tylko do 12 minut.
Zlewamy tłuszcz z patelni. Stawiamy patelnię z powrotem na kuchence, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, w czasie bulgotania wina zdrapujemy drewnianą łyżką przysmażone części z dna patelni. Dodajemy owoce (mogą być zamrożone).
Gotujemy wszystko przez około 5 minut, lub dłużej tak by owoce były miękkie. Mieszamy i rozgniatamy łyżką owoce.
Dodajemy miód i przyprawę do piernika, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i odparowujemy część sosu by stał się gęsty.
Wyciągamy piersi kaczki z brytfanki, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na chwilę. Kroimy w ukośne plasterki, układamy na talerzach polewamy sosem. Miłośnicy gęstych sosów mogą dodatkowo zmiksować sos w blenderze by nie było w nim żadnych grudek.
Komentarze
Prześlij komentarz