Baskijski przysmak – sałatka krabowa – przekąska biegacza
Baskijski przysmak – sałatka krabowa
Euskadi – Kraj Basków zajmuje północno wschodnią część Hiszpanii i północno zachodni kawałek Francji. To miejsce o bardzo ciekawe, górzyste, słynące z pysznych ryb, dobrych mięs, smacznych likierów i wina oczywiście.
Dziś baskijska sałatka z paluszków krabowych. W Euskadi można kupić, w specjalnych opakowaniach odpowiednio pokrojone paluszki krabowe, gdyż jest to bardzo popularne danie.
Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, można ją przechowywać do 3 dni w lodówce.
Jest to kaloryczna sałatka, którą podajemy albo na tostach, albo na bagietce w postaci mini kanapeczek - przekąska biegacza:)
Składniki:
· Paczka paluszków krabowych (ważne by były to takie w zalewie, a nie najtańsze mrożone),
· 4 jajka ugotowane na twardo (oczywiście nie 3! Tylko 0 albo 1!),
· garść zielonych oliwek pokrojonych na plasterki,
· kilka plastrów szynki pokrojonej w kostkę (można użyć zarówno gotowanej jak i hamon’a),
· majonez (kilka łyżek).
Przygotowanie:
Paluszki krabowe pokroić – najpierw wzdłuż potem na jak najmniejsze plasterki. Pokroić oliwki, pokroić jajka, pokroić szynkę…
Gdy już wszystko pokroimy to dodać majonezu i starannie wymieszać.
W wersji Baskijskiej często na takiej małej kanapeczce – przekąsce układa się jeszcze krewetkę.
Komentarze
Prześlij komentarz