TRYB JASNY/CIEMNY

Baskijski przysmak – sałatka krabowa – przekąska biegacza



Baskijski przysmak – sałatka krabowa

Euskadi – Kraj Basków zajmuje północno wschodnią część Hiszpanii i północno zachodni kawałek Francji. To miejsce o bardzo ciekawe, górzyste, słynące z pysznych ryb, dobrych mięs, smacznych likierów i wina oczywiście.

Dziś baskijska sałatka z paluszków krabowych. W Euskadi można kupić, w specjalnych opakowaniach odpowiednio pokrojone paluszki krabowe, gdyż jest to bardzo popularne danie.

Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, można ją przechowywać do 3 dni w lodówce. 

Jest to kaloryczna sałatka, którą podajemy albo na tostach, albo na bagietce w postaci mini kanapeczek - przekąska biegacza:)

Składniki:

·      Paczka paluszków krabowych (ważne by były to takie w zalewie, a nie najtańsze mrożone),
·      4 jajka ugotowane na twardo (oczywiście nie 3! Tylko 0 albo 1!),


·      garść zielonych oliwek pokrojonych na plasterki,


·      kilka plastrów szynki pokrojonej w kostkę (można użyć zarówno gotowanej jak i hamon’a),


·      majonez (kilka łyżek).

Przygotowanie:

Paluszki krabowe pokroić – najpierw wzdłuż potem na jak najmniejsze plasterki. Pokroić oliwki, pokroić jajka, pokroić szynkę… 

Gdy już wszystko pokroimy to dodać majonezu i starannie wymieszać. 



W wersji Baskijskiej często na takiej małej kanapeczce – przekąsce układa się jeszcze krewetkę.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa