Spaghetti z ricottą, groszkiem i łososiem około 400 kalorii
Spaghetti z ricottą, groszkiem i łososiem około 400 kalorii
Pamiętacie makaron z serkiem topionym? Tym razem zamiast niego użyłam ricotty – efekt mniam jeszcze pyszniejszy! Zmodyfikowałam też ilość wędzonego łososia – jest go dwa razy więcej!
Składniki (dla trzech głodnych osób):
· Pęczek koperku,
· 325 g makaronu – spaghetti,
· 200g mrożonego groszku,
· jedna posiekana cebula,
· starta skórka z 2 cytryn,
· paczka włoskiej ricotty,
· starty parmezan albo grand padano,
· 300g wędzonego łososia pokrojonego w paseczki,
· oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić. Gotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania makaronu dorzucić do garnka mrożony groszek.
W czajniku zagotować wodę, nalać do miski albo kubeczka i włożyć cytryny. Następnie zetrzeć skórkę z cytryn.
W małym rondelku na oliwie zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodać ricottę i dolać 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wsypać skórkę z cytyrny, mieszać, dodać połowę startego parmezanu – tak z 4 łyżki.
Odcedzić makaron gotowany z groszkiem. Przełożyć do garnka w którym gotowaliśmy, powoli dodawać sos, mieszać i dodawać pokrojony koperek. Nałożyć na talerze, posypać łososiem wędzonym i parmezanem.
Jedna duża porcja zawiera około 400 kalorii, 20g białka, 55g węglowodanów, 8g tłuszczu, 5g błonnika.
Smacznego biegowego!
podoba mi sie ten pomysl, nie robilam jeszcze spaghetti z ricottą i bardzo ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńHej, moge spytać skąd ci wyszło ok. 400 kcal na porcje? przeciez na jedną osobe wychodzi ponad 100 g makaronu i to juz jest prawie 400 kcal,a dodatki? czy moze chodzi o 335 g juz ugotowanego? Byłabym wdzięczna za odpowiedz ;)
OdpowiedzUsuń