TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z estragonem i makaron – 560kalorii dla biegacza


Kurczak z estragonem i makaron

Czemu nie zacząć tygodnia czym wyrazistym? Myślę, że z estragonem to jest tak, że albo ktoś bardzo lubi to zioło albo wręcz przeciwnie wzdryga się na sam zapach. Mowa oczywiście o estragonie.

Zmodyfikowany przepis według Jeni Wright

Składniki (dla trzech głodnych biegaczy):

·      Świeży makaron (350g),
·      2 łyżki dobrej oliwy,
·      2 pokrojone na małe kawałeczki piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego, bo po prostu smakuje lepiej),
·      2 posiekane ząbki czosnku,
·      140ml śmietany (12% - taka, która nadaje się do zup),
·      3 łyżki grubo posiekanego estragonu (co w praktyce oznacza, że jeżeli kupimy w doniczce to zjemy całą roślinkę),
·      100g liści szpinaku (drobnych, bez łodyg),


·      3 ćwiartki cytryny,
·      parmezan tarty.

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na rozgrzanej oliwie smażyć kurczaka przez około 5 minut. Sprawdzić czy mięso jest gotowe, jeżeli tak dodać czosnek, śmietanę, 3 łyżki wody z gotowania makaronu.

Gdy makaron będzie ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) dorzucić do garnka szpinak. Poczekać chwilę aż liście zwiotczeją. Odcedzić. Wymieszać z sosem. 

Podawać z ćwiartkami cytryny i posypać parmezanem.

Jedna porcja zawiera około 560 kalorii, w tym: 35g białka, 65g węglowodanów, 19g tłuszczu, 3g błonnika.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa