Kurczak z estragonem i makaron – 560kalorii dla biegacza
Kurczak z estragonem i makaron
Czemu nie zacząć tygodnia czym wyrazistym? Myślę, że z estragonem to jest tak, że albo ktoś bardzo lubi to zioło albo wręcz przeciwnie wzdryga się na sam zapach. Mowa oczywiście o estragonie.
Zmodyfikowany przepis według Jeni Wright
Składniki (dla trzech głodnych biegaczy):
· Świeży makaron (350g),
· 2 łyżki dobrej oliwy,
· 2 pokrojone na małe kawałeczki piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego, bo po prostu smakuje lepiej),
· 2 posiekane ząbki czosnku,
· 140ml śmietany (12% - taka, która nadaje się do zup),
· 3 łyżki grubo posiekanego estragonu (co w praktyce oznacza, że jeżeli kupimy w doniczce to zjemy całą roślinkę),
· 100g liści szpinaku (drobnych, bez łodyg),
· 3 ćwiartki cytryny,
· parmezan tarty.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzanej oliwie smażyć kurczaka przez około 5 minut. Sprawdzić czy mięso jest gotowe, jeżeli tak dodać czosnek, śmietanę, 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Gdy makaron będzie ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) dorzucić do garnka szpinak. Poczekać chwilę aż liście zwiotczeją. Odcedzić. Wymieszać z sosem.
Podawać z ćwiartkami cytryny i posypać parmezanem.
Jedna porcja zawiera około 560 kalorii, w tym: 35g białka, 65g węglowodanów, 19g tłuszczu, 3g błonnika.
Komentarze
Prześlij komentarz