Szybki makaron z pieczarkami i kurczakiem
Szybki makaron z pieczarkami i kurczakiem
Lubię pieczarki choć by je dobrze przygotować trzeba si trochę napracować – aż się rymuje!
No ale po kolei, grzyby, kurczak, śmietana do tego świeży makaron….i mamy pyszny obiad dla biegacza!
Składniki (dla 4 osób):
· 0,8 kg pieczarek (dużo bo one przecież „znikają”),
· 0,5kg filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
· paczka świeżego makaronu (350g),
· pęczek pietruszki,
· śmietana 12% - jedna w kubeczku 125ml i troszkę takiej w kartoniku (też 12%),
· jedna duża cebula (posiekana),
· oliwa do smażenia,
· pieprz i sól,
· starty parmezan i peccorino do posypania.
Przygotowanie:
Pieczarki obrać ze skórki – tak męczące ale dzięki temu lepiej smakują. Zostawić same kapelusze. Pokroić w grube plastry. Przełożyć do miski.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki.
Na patelni usmażyć pieczarki. Posolić. Pamiętając o odlewaniu wody i smażeniu bez przykrycia. Po około 10 minutach dodać cebulę. Smażyć razem. Dolać kubeczek śmietany, wmieszać staranie. Przykryć i dusić co pewien czas mieszając.
Na patelni usmażyć filet z piersi kurczaka. Mięso posypać solą i świeżo zmielony pieprzem. Smażyć pod przykryciem aż mięso będzie gotowe.
Zagotować osoloną wodę na makaron. Utrzeć ser i pokroić pietruszkę. Odcedzić makron. Przełożyć do garnka, do sosu pieczarkowego dodać trochę śmietany z kartonika – tak by sos był mniej gęsty. Starannie wymieszać z makaronem. Kurczaka pokroić w plastry.
Nałożyć na talerze makaron z sosem, ułożyć kurczaka, posypać startym serem i pietruszką.
Na patelni usmażyć filet z piersi kurczaka. Mięso posypać solą i świeżo zmielony pieprzem. Smażyć pod przykryciem aż mięso będzie gotowe.
Zagotować osoloną wodę na makaron. Utrzeć ser i pokroić pietruszkę. Odcedzić makron. Przełożyć do garnka, do sosu pieczarkowego dodać trochę śmietany z kartonika – tak by sos był mniej gęsty. Starannie wymieszać z makaronem. Kurczaka pokroić w plastry.
Nałożyć na talerze makaron z sosem, ułożyć kurczaka, posypać startym serem i pietruszką.
Smacznego biegowego!
To prawda, pieczarki wymagają dobrej obróbki, by potem móc delektować się takimi pysznościami :)
OdpowiedzUsuń@ Asia jakies sprawdzone sposoby?
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo polubiłam makaron z pieczarkami - pieprzy choć w delikatnym śmietanowym sosie:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać zwykły żółty ser ?
OdpowiedzUsuń