TRYB JASNY/CIEMNY

Szybki makaron z pieczarkami i kurczakiem




Szybki makaron z pieczarkami i kurczakiem

Lubię pieczarki choć by je dobrze przygotować trzeba si trochę napracować – aż się rymuje!
No ale po kolei, grzyby, kurczak, śmietana do tego świeży makaron….i mamy pyszny obiad dla biegacza!

Składniki (dla 4 osób):

·      0,8 kg pieczarek (dużo bo one przecież „znikają”),
·      0,5kg filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      paczka świeżego makaronu (350g),
·      pęczek pietruszki,
·      śmietana 12% - jedna w kubeczku 125ml i troszkę takiej w kartoniku (też 12%),
·      jedna duża cebula (posiekana),
·      oliwa do smażenia,
·      pieprz i sól,
·      starty parmezan i peccorino do posypania.

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skórki – tak męczące ale dzięki temu lepiej smakują. Zostawić same kapelusze. Pokroić w grube plastry. Przełożyć do miski. 

Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki. 




Na patelni usmażyć pieczarki. Posolić. Pamiętając o odlewaniu wody i smażeniu bez przykrycia. Po około 10 minutach dodać cebulę. Smażyć razem.  Dolać kubeczek śmietany, wmieszać staranie. Przykryć i dusić co pewien czas mieszając. 








Na patelni usmażyć filet z piersi kurczaka. Mięso posypać solą i świeżo zmielony pieprzem. Smażyć pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. 


Zagotować osoloną wodę na makaron. Utrzeć ser i pokroić pietruszkę.  Odcedzić makron. Przełożyć do garnka, do sosu pieczarkowego dodać trochę śmietany z kartonika – tak by sos był mniej gęsty. Starannie wymieszać z makaronem. Kurczaka pokroić w plastry. 


Nałożyć na talerze makaron z sosem, ułożyć kurczaka, posypać startym serem i pietruszką.



Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. To prawda, pieczarki wymagają dobrej obróbki, by potem móc delektować się takimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. @ Asia jakies sprawdzone sposoby?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo polubiłam makaron z pieczarkami - pieprzy choć w delikatnym śmietanowym sosie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można dodać zwykły żółty ser ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa