Smażony dorsz, ziemniaki i mizeria – obiad niedzielny
Smażony dorsz, ziemniaki i mizeria – obiad niedzielny
A może tak najprościej? Usmażyć, ugnieść i pokroić? Wszystko zjeść ze smakiem i mieć fajny obiad!
Składniki (porcja dla 4 osób):
· 4 filety z dorsza (świeże oczywiście),
· 2 jajka,
· trochę mąki,
· 0,4l mleka,
· sól, pieprz,
· ziemniaki,
· gruby plaster masła,
· ogórki,
· koperek,
· śmietana (duże opakowanie 12%),
· cytryna pokrojona w ćwiartki,
· olej do smażenia (słonecznikowy).
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i wstawić do gotowania w osolonej wodzie, dorzucić pół pęczku koperku. Dorsza umyć, posypać solą i pieprzem.
Następnie zanurzyć w mleku, potem w jajku a na koniec w mące. Tak obtoczone filety smażyć na dużej patelni w dużej ilości oleju. Uwaga, duże filety smażyć „na raty”.
Usmażone filety włożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni. W tym czasie obrać ogórki ze skórki (aż się rymuje), następnie pokroić w plasterki.
Włożyć do miski, dodać posiekanego koperku i śmietany. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlać wodę, wyciągnąć koperek. Ziemniaki zmiażdżyć tłuczkiem, dodać masła.
Nałożyć na talerze filety i ziemniaki, mizerie podawać oddzielnie w miseczce.
Do każdego kawałka ryby podać ćwiartkę cytryny po to by skropić filet przed jedzeniem.
ubóstwiam tego typu obiady niedzielne ;)
OdpowiedzUsuńtylko, ze po niedzieli jest poniedzialek....nie ma lekko:(
OdpowiedzUsuń