TRYB JASNY/CIEMNY

Smażony dorsz, ziemniaki i mizeria – obiad niedzielny



Smażony dorsz, ziemniaki i mizeria – obiad niedzielny

A może tak najprościej? Usmażyć, ugnieść i pokroić? Wszystko zjeść ze smakiem i mieć fajny obiad!

Składniki (porcja dla 4 osób):

·      4 filety z dorsza (świeże oczywiście),
·      2 jajka,
·      trochę mąki,
·      0,4l mleka,
·      sól, pieprz,
·      ziemniaki,
·      gruby plaster masła,
·      ogórki,
·      koperek,
·      śmietana (duże opakowanie 12%),
·      cytryna pokrojona w ćwiartki,


·      olej do smażenia (słonecznikowy).

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki i wstawić do gotowania w osolonej wodzie, dorzucić pół pęczku koperku. Dorsza umyć, posypać solą  i pieprzem. 

Następnie zanurzyć w mleku, potem w jajku a na koniec w  mące. Tak obtoczone filety smażyć na dużej patelni w dużej ilości oleju. Uwaga, duże filety smażyć „na raty”. 

Usmażone filety włożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni. W tym czasie obrać ogórki ze skórki (aż się rymuje), następnie pokroić w plasterki. 

Włożyć do miski, dodać posiekanego koperku i śmietany. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlać wodę, wyciągnąć koperek. Ziemniaki zmiażdżyć tłuczkiem, dodać masła. 

Nałożyć na talerze filety i ziemniaki, mizerie podawać oddzielnie w miseczce.



Do każdego kawałka ryby podać ćwiartkę cytryny po to by skropić filet przed jedzeniem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa