TRYB JASNY/CIEMNY

Szpinak, orzechy i… - sałatka biegacza


Szpinak, orzechy i… - sałatka biegacza

Coś za bardzo na wiosnę nie można liczyć….dlatego trzeba skomponować tak sałatkę na talerzu by wiosennie było na naszym stole!

Tym razem, prosta i szybka sałatka,  a co ważne zawiera wszystkie potrzebne do biegania składniki czyli orzechy, szpinak, oliwę a zamiast rodzynek winogrona.

Składniki (porcja dla dwóch biegaczy):

·      100g liści szpinaku – tak naprawdę smak sałatki będzie zależał właśnie od jakości szpinaku, najlepiej by liście były młode, starannie opłukane w zimnej wodzie,
·      kilkanaście zielonych winogron przekrojonych na pół (jeżeli mają pestki trzeba je wyjąć – to żadna przyjemność pluć pesteczkami),
·      garść orzechów włoskich,
·      100g zielonego sera pleśniowego,

·      kilka suszonych na słońcu pomidorów (namoczonych we wrzącej wodzie),
·      balsamico,
·      oliwa.

Przygotowanie:

Szpinak opłukać zimną wodą, starannie odcedzić. Orzechy przejrzeć – wszystkie mają być dobre. Umyć starannie winogrona, pokroić na połówki. Namoczyć pomidory, starannie i pokroić. Wszystko włożyć do dużej miski, polać oliwą (troszeczkę) i balsamico (już więcej).



Sałata biegacza świetnie pasuje do mięs, kotletów, można też ją jeść z bagietką, nadaje się na śniadanie!

Komentarze

  1. Biegaczem nie jestem (za słabe kolana), ale uwielbiam połączenie serów pleśniowych z orzechami i owocami :) Robię podobną sałatkę, ale zamiast sera z zieloną pleśnią stosuję camembert. Z sera z zieloną pleśnią robię sałatkę z gruszką (z roqueforta) lub nadziewam nim steki (tu gorgonzola), oba przepisy poniżej:
    http://jakuma-gdy.blogspot.com/2011/09/saatka-z-serem-roquefort-gruszka-i.html
    http://jakuma-gdy.blogspot.com/2012/01/podwojnie-gorgonzolowe-steki.html

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki Magda za przepisy:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa