Tricolore tagliatelle – wegetariański makaron dla biegacza
Tricolore tagliatelle – wegetariański makaron dla biegacza
Ci, którzy jedzą mięso często po zjedzeniu wegetariańskiego posiłku są zwyczajnie głodni – brakuje im zwierzęcego białka. Tricolore tagliatelle to potrawa, którą najedzą się nawet najwięksi mięsożercy! A mięsa w niej nie ma!
Przepis według Jeni Wright
Składniki (dla czterech osób):
· Paczka świeżego makaronu tagliatelle (325g),
· 6 dojrzałych pomidorów,
· 100g posiekanej rukoli (nie polecam tej polskiej bo jest zbyt przerośnięta),
· ½ drobno posiekanej cebuli (czerwonej),
· 2 łyżki kaparów ze słoiczka (starannie opłukanych),
· 4 łyżki oliwy (musi być naprawdę dobrej jakości),
· 4 suszone na słońcu pomidory (namoczone we wrzątku i pokrojone),
· 250g sera ricotta.
Przygotowanie:
Wymieszać posiekane pomidory, rukolę, cebulę i kapary. Wstawić wodę na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron.
Przełożyć do dużej miski, dodać wcześniej wymieszane warzywa.
Dolać oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać ricotte – małą łyżeczką, delikatnie mieszając. Podawać od razu. Tego makaronu nie można mrozić. Świetnie smakuje na drugi dzień – na zimno bez podgrzewania.
Jedna porcja zawiera około 580 kcal, w tym 20g białka, 81g węglowodanów, 23 tłuszczy, 5g błonnika.
patrzę, czytam... i zachwycam się Twoim makaronem.
OdpowiedzUsuńnaprawdę, pyszny i rzeczywiście, baardzo sycący.
Wygląda wyśmienicie i jeszcze lepsze jest to ze jest wegetariańskie :) Chyba spróbuje zrobić :D Zapraszam www.chudnijzglowa.blogspot.com
OdpowiedzUsuń@Karmel-itla dzieki:) naprawde mi smakowal:) i zdrowy i latwy do zrobienia...wiec czego wiecej chciec od makaronu:)
OdpowiedzUsuń@Paula - wegetarianskie nie znaczy bez smaku:) co do chudniecia.....chyba wole wybiegac:)
OdpowiedzUsuńchetnie bym zjadla taki makaron i po i przed bieganiem:)
OdpowiedzUsuń