TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z kurczakiem i pomidorami(rkami)


Makaron z kurczakiem i pomidorami(rkami)

Piątki to są trudne dni…niby już weekend ale jeszcze nie….niby już koniec tygodnia, ale jeszcze tyle trzeba zrobić. Za dużo tego niby!

Dlatego miało być na obiad a może też być na kolacje – makaron z pomidorkami i pomidorami suszonymi.
Dobry makaron na siłę biegową. Spokojnie się trawi, ma dużo węglowodanów i fajnego białka bo dobry kurczak (podkreślam dobry czyli taki co brykał na świeżym powietrzu) to pyszne mięso. Do tego (kaloryczny) ser i mamy pyszne danie.



Jak zwykle czas przyrządzania to czas gotowania (dużego) wody na makaron i samego makaronu. W tym wypadku było to normalny, włoski z pudełka. Oczywiście lepiej jak można zjeść świeży….choć w piątek, który moim zdaniem jest najbardziej zagonionym dniem na świecie to raczej mało prawdopodobne…

Składniki (dla czterech głodnych osób):
·      300g makaronu (spaghetti),
·      300g piersi z kurczaka,
·      2 łyżki dobrej oliwy do smażenia,
·      4 łyżki bardzo dobrej oliwy do wymieszania z makaronem,
·      5 suszonych pomidorów na słońcu,
·      15 pomidorków koktajlowy,
·      parmezan i peccorino do utarcia.

Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania. Pierś kurczaka posolić i popieprzyć. Smażyć na oliwie w jednym kawałku aż będzie gotowa. Pomidory suszone namoczyć we wrzątku. Gdy już są miękkie pokroić. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Utrzeć ser.  Warto wymieszać parmezan z peccorino – dzięki temu makaron będzie miał bardziej wyrazisty smak.

Odcedzić makaron – gotować oczywiście zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu przełożyć z powrotem do garnka. Polać oliwą i wymieszać starannie. Nakładać na talerze, następnie posypać pomidorami suszonymi, startym serem, ułożyć pokrojoną na plastry pierś z kurczaka. Na koniec dołożyć pomidorki koktajlowe.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa