TRYB JASNY/CIEMNY

Jajka z groszkiem, chorizo i serem (zmodyfikowany przepis A. Kręglickiej)


Jajka z groszkiem, chorizo i serem (zmodyfikowany przepis A. Kręglickiej)

W najnowszych Wysokich Obcasach jest ciekawy tekst Agnieszki Kręglickiej o mrożonkach (str. 40 i 41). Jest też tam przepis na „jajka z groszkiem i chorizo, po portugalsku”.

Lekko zmodyfikowany przepis, wzbogacony o ser powoduje, że zdamy albo pyszne śniadanie albo super brunch!

To co jest super w tym przepisie to to, że nie może się nie udać!



Składniki (dla jednej głodnej, wybieganej osoby):

·      2 jajka (oczywiście z wolnego chowu),
·      garść zielonego mrożonego groszku,
·      kilkanaście plasterków chorizo,
·     1 szalotka,
·      1 ząbek czosnku,
·      starty ser gouda (do posypania i zasmażenia),
·      sól, pieprz, papryka.

Przygotowanie:

Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodać dwie łyżki wody i wrzucić groszek. 

Smażyć do czasu, aż groszek będzie miękki i płyn odparuje. 


Wbić jajka, posypać przyprawami i startym serem. Przykryć i smażyć tak jak kto lubi – ja „well done” czyli jajka bez pływającego żółtka.

Idealnie do tego pasuje pogrzana w piekarniku bagietka.

Takie power śniadanie albo brunch pozwoli nam spokojnie wytrwać do kolacji!


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa