Jajka z groszkiem, chorizo i serem (zmodyfikowany przepis A. Kręglickiej)
Jajka z groszkiem, chorizo i serem (zmodyfikowany przepis A. Kręglickiej)
W najnowszych Wysokich Obcasach jest ciekawy tekst Agnieszki Kręglickiej o mrożonkach (str. 40 i 41). Jest też tam przepis na „jajka z groszkiem i chorizo, po portugalsku”.
Lekko zmodyfikowany przepis, wzbogacony o ser powoduje, że zdamy albo pyszne śniadanie albo super brunch!
To co jest super w tym przepisie to to, że nie może się nie udać!
Składniki (dla jednej głodnej, wybieganej osoby):
· 2 jajka (oczywiście z wolnego chowu),
· garść zielonego mrożonego groszku,
· kilkanaście plasterków chorizo,
· 1 szalotka,
· 1 szalotka,
· 1 ząbek czosnku,
· starty ser gouda (do posypania i zasmażenia),
· sól, pieprz, papryka.
· sól, pieprz, papryka.
Przygotowanie:
Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodać dwie łyżki wody i wrzucić groszek.
Smażyć do czasu, aż groszek będzie miękki i płyn odparuje.
Wbić jajka, posypać przyprawami i startym serem. Przykryć i smażyć tak jak kto lubi – ja „well done” czyli jajka bez pływającego żółtka.
Idealnie do tego pasuje pogrzana w piekarniku bagietka.
Takie power śniadanie albo brunch pozwoli nam spokojnie wytrwać do kolacji!
Bardzo syte i smaczne to śniadanie. Wymarzone na weekend!
OdpowiedzUsuń@Magda - nie trzeba czekac na weekend:)
OdpowiedzUsuń