TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułem – obiad biegacza


Zapiekanka z tuńczykiem i brokułem – obiad biegacza

Lubię zapiekanki, ba nawet bardzo je lubię. Rzadko, kiedy się nie udają, można je modyfikować nie bojąc się o to, że efekt będzie niejadalny.

W przeciwieństwie do makaronu z sosem to nie są dania, które przyrządzimy w ciągu 30 minut, ale efekt wynagradza czas poświęcony na gotowanie.

Dobrym sposobem jest przygotowanie całej zapiekanki wcześniej i włożenie jej do lodówki (jeszcze nieupieczonej). Potem, gdy zgłodniejmy, przyjdziemy z pracy, szkoły rozgrzewamy piekarnik i mamy w ciągu 30 – 40 minut pyszną kolację.

Składniki:
·       Jeden świeży brokuł (duży),



·       Puszka dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju,
·       Jedna duża biała cebula (posiekana),


·       Dwie garście czarnych oliwek (pokrojone w plasterki),


·       Makaron – 350g,


·       Ser żółty do starcia – minimum 200g – ja lubię goudę,
·       Parmezan lub grand padano – 50g (starty do posypania zapiekanki),
·       Oliwa, sól i pieprz.


Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i polać odrobinką oliwy by się nie posklejał. Zagotować duży garnek wody, skroić same różyczki brokułu. Gotować przez 1 minutę w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone oliwki i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Podsmażyć aż cebula będzie przyrumieniona a oliwki pozbawione wody. Przełożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami do miski. 

Utrzeć ser na tarce – goudę lub inny żółty na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o małych oczkach.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie posypać serem. Rozdzielić różyczki brokułu na malutkie, ułożyć na serze. Posypać serem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. Posypać serem. Ułożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami. Posypać serem. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, posypać resztką sera i startym parmezanem.

Naczynie żaroodporne przykryć folia aluminiową. Piec 25 do 30 minut. Zdjąć folię aluminiową. Piec aż ser na górze będzie zapieczony.

Pokroić na duże kwadraty. Podawać na gorąco. Zapiekanka idealnie nadaje się do obento. Jest pyszna na zimno jak i po podgrzaniu.

Komentarze

  1. Uwielbiam połączenie tuńczyk - brokuły! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czym robisz zdjęcia, że takie fajne wychodzą?

    OdpowiedzUsuń
  3. @ Asia - dzieki ja tez takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @anonimowy - aparatem oczywiscie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ujęcia, wspaniała kolorystyka i niesamowite danie. Poczęstuję się pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
  6. tuńczyk, brokuł - pyszności. do tego z makaronem -mniam.
    ale oliwek czarnych nie lubię, wywaliłabym je z tego przepisu. Energii biegaczowi na pewno dodaje.

    Pozdrawiam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. @mnemonique - oliwki sa podsmazone z tunczykiem i cebula i nie smakuja zbyt oliwkowo:) wiec mysle ze dalabys rade przelknac:)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa