TRYB JASNY/CIEMNY

Pory ze śmietaną i makaron



Pory ze śmietaną i makaron

Już kiedyś o tym pisałam, ale ostatnio ruszyła akcja z daniami z porów i pomyślałam, że jak widzę w sklepie takie młode świeże pory to czemu by nie zrobić znów. 

Tak naprawdę takie pory to ja mogę jeść raz w tygodniu…wszystko mi w tym makaronie smakuje, jak zwykle szybkie przygotowanie i inny smak!

W zależności od tego jak doprawimy makaron możemy go też jeść nawet z małym dzieckiem.

Czas przygotowywania to 30 minut, koszty umiarkowane….pyszne i całkiem zdrowe!

Składniki:

·      Pory – w zależności od wielkości 4 do 6 – kroimy tylko te białe części (na pół i potem w plasterki),


·      Puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki, które potem rozdrabniamy widelcem),
·      Sok z jednej cytryny,


·      Duże opakowanie śmietany 12% (lub dwa standardowe małe),
·      Pęczek pietruszki,
·      Papryka słodka i papryka ostra, sól,
·      Makaron,
·      Parmezan.

Przygotowanie:

To kolejny makaron, którego przygotowanie trwa tyle co gotowanie wody i makaronu!

Pory pokroić w plasterki, tuńczyka rozdrobnić widelcem. Odlać trochę oleju na patelnię, smażyć pory. Po około 10 minutach dodać tuńczyka i sok z cytryny. Po kilku minutach dolać śmietany, posypać papryką, wymieszać starannie. Dusić pod przykryciem do czasu aż makaron będzie ugotowany!






Komentarze

  1. Nie przepadam za porem , ale może wytestuję :) Zapowiada się fajnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to sprawdzony i wiele razy robiony przepis:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa