Pory ze śmietaną i makaron
Pory ze śmietaną i makaron
Już kiedyś o tym pisałam, ale ostatnio ruszyła akcja z daniami z porów i pomyślałam, że jak widzę w sklepie takie młode świeże pory to czemu by nie zrobić znów.
Tak naprawdę takie pory to ja mogę jeść raz w tygodniu…wszystko mi w tym makaronie smakuje, jak zwykle szybkie przygotowanie i inny smak!
W zależności od tego jak doprawimy makaron możemy go też jeść nawet z małym dzieckiem.
Czas przygotowywania to 30 minut, koszty umiarkowane….pyszne i całkiem zdrowe!
Składniki:
· Pory – w zależności od wielkości 4 do 6 – kroimy tylko te białe części (na pół i potem w plasterki),
· Puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki, które potem rozdrabniamy widelcem),
· Sok z jednej cytryny,
· Duże opakowanie śmietany 12% (lub dwa standardowe małe),
· Pęczek pietruszki,
· Papryka słodka i papryka ostra, sól,
· Makaron,
· Parmezan.
Przygotowanie:
To kolejny makaron, którego przygotowanie trwa tyle co gotowanie wody i makaronu!
Pory pokroić w plasterki, tuńczyka rozdrobnić widelcem. Odlać trochę oleju na patelnię, smażyć pory. Po około 10 minutach dodać tuńczyka i sok z cytryny. Po kilku minutach dolać śmietany, posypać papryką, wymieszać starannie. Dusić pod przykryciem do czasu aż makaron będzie ugotowany!
Nie przepadam za porem , ale może wytestuję :) Zapowiada się fajnie :D
OdpowiedzUsuńto sprawdzony i wiele razy robiony przepis:) polecam:)
OdpowiedzUsuń