Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek
Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek
Bardzo lubię dorsza, niestety ciężko dostać w Polsce dobre filety. Brakuje mi smaku dorsza “free range” – takiego bacalao jadłam w Kraju Basków. Był diabelnie drogi, ale wart wydanych Euro. Podobnie jak z kurczakami – te zagrodowe smakują zupełnie inaczej, tak ten Baskijski dorsz był mięsisty, zbity, pyszny…
Tym razem zamiast jeść dorsza w panierce z bułki tartej z szuflady wyciągnęliśmy gotową panierkę krewetkową. Nie przepadam za takimi wynalazkami bo często niestety do takich półproduktów dodawana jest soda. W tym wypadku warto było zaryzykować. A ryzykowaliśmy 4 grube filety z dorsza…
Składniki:
· 4 filety z dorsza (ważne by kawałki ryby były grube, takie około 1cm lub więcej)
· 2 jajka,
· trochę mąki,
· 0,4l mleka,
· sól, pieprz,
· sól, pieprz,
· panierka krewetkowa,
· cytryna pokrojona w ćwiartki,
· olej do smażenia (słonecznikowy).
· olej do smażenia (słonecznikowy).
Przygotowanie:
Dorsza umyć, posypać solą i pieprzem. Następnie zanurzyć w mleku, potem w jajku w mace, na koniec bardzo starannie obtoczyć w panierce krewetkowej.
Filety smażyć na dużej patelni w dużej ilości oleju. Uwaga, duże filety smażyć „na raty”.
Usmażone filety włożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni.
Do każdego kawałka ryby podać ćwiartkę cytryny do skropienia. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, gotowanymi lub frytkami i mizerią oczywiście.
Panierka z krewetek? Bardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń:) i bez sody i naprawde dobra:)
OdpowiedzUsuńzafascynowała mnie ta panierka, muszę jej poszukać w sklepie
OdpowiedzUsuń@Aga - sklepy z orientalna zywnoscia:) tam taka panierke znajdziesz:)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie. Poszukam w sklepie orientalnym:)
OdpowiedzUsuńno chętnie bym z taką panierką spróbowała :)
OdpowiedzUsuń