Steki z tuńczyka ze świeżymi pomidorami i makaronem
Steki z tuńczyka ze świeżymi pomidorami i makaronem
Przychodzi taki moment, że staramy się całkiem zrezygnować z półproduktów, dążymy do tego, by używać tylko świeżych składników.
Właśnie taki moment przyszedł….
Szybki makaron, czas przygotowania to niewiele ponad 40 minut – czyli gotowanie wody na makaron i jeszcze chwila!
Efekt – taki, że chyba długo nie użyję pomidorów z puszki…
No ale po kolei…
Składniki (porcja dla 3 osób):
· 2 steki z tuńczyka (grubości około 1 ½ do 2 cm),
· 4 pomidory,
· czosnek (5 ząbków),
· oregano (tak mniej więcej pół wyrośniętego doniczkowego oregano),
· parmezan,
· świeży makaron,
· sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, kilka listków świeżej bazyli do dekoracji.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik (tak na 120 stopni), wstawić wodę na makaron. Zanurzyć pomidory we wrzątku.
Gdy z pomidorów będzie odchodziła skórka, tuńczyka oprószyć suszonym oregano. Smażyć na oliwie, po 4 minuty z każdej strony (wtedy jest dobrze wypieczony – taki jak lubię najbardziej).
Tuńczyka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika – tak by był ciepły gdy my skończymy przygotowywać sos i gotować makaron.
W rondelku na oliwie podsmażyć czosnek. Pokroić pomidory w drobną kostkę. Posiekać oregano. Dodać do czosnku pomidory i oregano, wymieszać starannie, zagotować mieszając tak by sos był gotowy.
Utrzeć parmezan.
Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka, w którym go gotowaliśmy, dodać sos z rondelka. Delikatnie wymieszać.
Rozłożyć na talerze, wyciągnąć tuńczyk z piekarnika, pokroić w kostkę i ułożyć na makaronie, posypać parmezanem.
Smacznego!
Uwaga to zupełnie normalne, że sos pomidorowy przygotowywany ze świeżych pomidorów jest bardziej pomarańczowy niż czerwony – wiele zależy od gatunku i stopnia w jakim pomidory są dojrzałe…
ciekawy sposób na tuńczyka
OdpowiedzUsuńOoo jak pysznie! Uwielbiam tuńczyka. W takim wydaniu z pewnością by mi zasmakował!
OdpowiedzUsuńja takiego świeżego tuńczyka (nie z puszki) nie mogę nigdzie dostać :/
OdpowiedzUsuńLubie takie czerwoniutke steki z tuńczyka. Super danie:)
OdpowiedzUsuń@monami - czasem trzeba sie naszukac ale warto! w duzych supermarketach, podobnie jak owoce morza bywa we czwartki, mozna tez poszukac mrozonego:)
OdpowiedzUsuń@monikucha - a ja wole przypieczone czyli well done!
OdpowiedzUsuń