TRYB JASNY/CIEMNY

Steki z tuńczyka ze świeżymi pomidorami i makaronem


Steki z tuńczyka ze świeżymi pomidorami i makaronem

Przychodzi taki moment, że staramy się całkiem zrezygnować z półproduktów, dążymy do tego, by używać tylko świeżych składników.

Właśnie taki moment przyszedł….

Szybki makaron, czas przygotowania to niewiele ponad 40 minut – czyli gotowanie wody na makaron i jeszcze chwila!

Efekt – taki, że chyba długo nie użyję pomidorów z puszki…

No ale po kolei…

Składniki (porcja dla 3 osób):

·      2 steki z tuńczyka (grubości około 1 ½ do 2 cm),
·      4 pomidory,


·      czosnek (5 ząbków),


·      oregano (tak mniej więcej pół wyrośniętego doniczkowego oregano),
·      parmezan,


·      świeży makaron,
·      sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, kilka listków świeżej bazyli do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik (tak na 120 stopni), wstawić wodę na makaron. Zanurzyć pomidory we wrzątku.

Gdy z pomidorów będzie odchodziła skórka, tuńczyka oprószyć suszonym oregano. Smażyć na oliwie, po 4 minuty z każdej strony (wtedy jest dobrze wypieczony – taki jak lubię najbardziej).

Tuńczyka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika – tak by był ciepły gdy my skończymy przygotowywać sos i gotować makaron.

W rondelku na oliwie podsmażyć czosnek. Pokroić pomidory w drobną kostkę. Posiekać oregano. Dodać do czosnku pomidory i oregano, wymieszać starannie, zagotować mieszając tak by sos był gotowy.


Utrzeć parmezan.

Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka, w którym go gotowaliśmy, dodać sos z rondelka. Delikatnie wymieszać.

Rozłożyć na talerze, wyciągnąć tuńczyk z piekarnika, pokroić w kostkę i ułożyć na makaronie, posypać parmezanem.


Smacznego!

Uwaga to zupełnie normalne, że sos pomidorowy przygotowywany ze świeżych pomidorów jest bardziej pomarańczowy niż czerwony – wiele zależy od gatunku i stopnia w jakim pomidory są dojrzałe…

Komentarze

  1. ciekawy sposób na tuńczyka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jak pysznie! Uwielbiam tuńczyka. W takim wydaniu z pewnością by mi zasmakował!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja takiego świeżego tuńczyka (nie z puszki) nie mogę nigdzie dostać :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie czerwoniutke steki z tuńczyka. Super danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. @monami - czasem trzeba sie naszukac ale warto! w duzych supermarketach, podobnie jak owoce morza bywa we czwartki, mozna tez poszukac mrozonego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. @monikucha - a ja wole przypieczone czyli well done!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa