TRYB JASNY/CIEMNY

Kalafiorowa carbonara z orzechami laskowymi

Super smaczna inna carbonara fot. D.Szymborska


To jest od teraz jeden z moich ulubionych makaronów, ba nawet wcale do tego świetnie upieczonego kalafiora i orzechów nie muszę makaronu dodawać! Tak świetnie to mogą tylko bomby kaloryczne smakować. Takie węglowodany, że można jeść i jeść i jeść…tak tylko ostrzegam, bo do przepisu będę wracać nieraz!

Pomysł z Good Food Polska, numer styczniowy, pewno, żeby zachęcić do prenumeraty na cały rok, to kilkadziesiąt stron takich przepisów jak szukam, potrzebuję i chcę ugotować!

Modyfikacji dużo, ale efekt – super pyszne danie. U nas w talerzach jeszcze wzbogacone wkładką mięsną, czyli smażonym na oliwie kurczakiem, a dokładniej filetem z piersi kurczaka, oczywiście tego wybieganego.

Przygotowanie dość skomplikowane, ale myślę, że dojdę do wprawy, bo teraz po pierwszym gotowaniu wiem, jak sobie pracę w kuchni rozłożyć.

Składniki:


·      1 świeży kalafior,
·      200ml oliwy,
·      100g orzechów laskowych,
·      suszony tymianek – roztarty w moździerzu – 2 łyżki,
·      sól i pieprz,
·      2 jajka od wybieganych kur,
·      2 łyżki śmietany 30% (takiej z kartonika),
·      siekana natka pietruszki,
·      100g parmezanu,
·      400g makaronu,
·      filet z piersi kurczaka zagrodowego.

Przygotowanie:


Uwaga, żeby wszystko logistycznie zadziałało, należy: rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafior pokroić w małe różyczki, obtoczyć w oliwie z tymiankiem i posolić. Ułożyć na blasze. Zanim włożymy do piekarnika doprowadzić do wrzenia wodę do gotowania makaronu. I teraz przy założeniu, że nasz makaron gotuje się przez 10 minut: na oliwie usmażyć kurczaka, upiec kalafior, wymieszać jajka (tak jak do omletu), utrzeć parmezan. Po 5 minutach kalafior posypać orzechami laskowymi. Posiekać natkę. Przed odcedzeniem makaronu odlać sobie 100ml wody z gotowania. Przełożyć makaron do dużego garnka, dołożyć kalafior, zamieszać, wlać masę jajeczną, dodać parmezan, śmietanę, wszystko bardzo starannie wymieszać, posypać siekaną natką i znów wymieszać, jeżeli wszystko wciąż jest zbyt gęste dodać pozostałej wody z gotowania makaronu.

Komentarze

  1. Ja bez parmezanu jestem jak najbardziej na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to tutaj to nie zadziała, bo jak nie będzie parmezanu to smak się "zgubi", zabraknie też soli....tak tylko uprzedzam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa