Kalafiorowa carbonara z orzechami laskowymi
Super smaczna inna carbonara fot. D.Szymborska |
To jest od teraz jeden z moich ulubionych makaronów, ba nawet wcale do
tego świetnie upieczonego kalafiora i orzechów nie muszę makaronu dodawać! Tak
świetnie to mogą tylko bomby kaloryczne smakować. Takie węglowodany, że można
jeść i jeść i jeść…tak tylko ostrzegam, bo do przepisu będę wracać nieraz!
Pomysł z Good Food Polska, numer styczniowy, pewno, żeby zachęcić do
prenumeraty na cały rok, to kilkadziesiąt stron takich przepisów jak szukam,
potrzebuję i chcę ugotować!
Modyfikacji dużo, ale efekt – super pyszne danie. U nas w talerzach
jeszcze wzbogacone wkładką mięsną, czyli smażonym na oliwie kurczakiem, a
dokładniej filetem z piersi kurczaka, oczywiście tego wybieganego.
Przygotowanie dość skomplikowane, ale myślę, że dojdę do wprawy, bo
teraz po pierwszym gotowaniu wiem, jak sobie pracę w kuchni rozłożyć.
Składniki:
·
1 świeży kalafior,
·
200ml oliwy,
·
100g orzechów laskowych,
·
suszony tymianek – roztarty w
moździerzu – 2 łyżki,
·
sól i pieprz,
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
2 łyżki śmietany 30% (takiej z
kartonika),
·
siekana natka pietruszki,
·
100g parmezanu,
·
400g makaronu,
·
filet z piersi kurczaka
zagrodowego.
Przygotowanie:
Uwaga, żeby wszystko logistycznie zadziałało, należy: rozgrzać
piekarnik do 200 stopni. Kalafior pokroić w małe różyczki, obtoczyć w oliwie z tymiankiem
i posolić. Ułożyć na blasze. Zanim włożymy do piekarnika doprowadzić do wrzenia
wodę do gotowania makaronu. I teraz przy założeniu, że nasz makaron gotuje się
przez 10 minut: na oliwie usmażyć kurczaka, upiec kalafior, wymieszać jajka
(tak jak do omletu), utrzeć parmezan. Po 5 minutach kalafior posypać orzechami
laskowymi. Posiekać natkę. Przed odcedzeniem makaronu odlać sobie 100ml wody z
gotowania. Przełożyć makaron do dużego garnka, dołożyć kalafior, zamieszać,
wlać masę jajeczną, dodać parmezan, śmietanę, wszystko bardzo starannie wymieszać,
posypać siekaną natką i znów wymieszać, jeżeli wszystko wciąż jest zbyt gęste
dodać pozostałej wody z gotowania makaronu.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnie tylko wygląda :)
UsuńJa bez parmezanu jestem jak najbardziej na tak! :)
OdpowiedzUsuńoj, to tutaj to nie zadziała, bo jak nie będzie parmezanu to smak się "zgubi", zabraknie też soli....tak tylko uprzedzam :)
Usuń