13 stycznia 2016

Croquetas de pollo – hiszpańskie krokiety z kurczaka i warzyw

12 słonczenych, kurczakowo warzywnych, hiszpańskich krokietów na poprawę humoru....fot. D.Szymborska


Dalej jest ciemno, jedyne światło pochodzi z żarówki. Niestety to nie poprawia nastroju. Mgła, szarość i ciemność – wszystko czego nie lubię i to kolejny dzień pod rząd. Wstaję zapalam światło, idę spać je gaszę. Dlatego trzeba słońca szukać we wspomnieniach i w kuchni.

Brakuje baru do którego można wpaść na szybką, dobrą, przekąskę. Ja nie z tych co szukają śledzika do wódeczki więc…nic tylko gotować u siebie.

Croquetas de pollo to hiszpańskie tapas, ichnie krokiety to tak naprawdę kotleciki mielone z różnych rzeczy – mięsa, ryby, warzyw, sera.

U mnie powstały krokiety z kurczaka bo miałam mięso, które zostało z rosołu a nie miałam czasu/siły i ochoty na lepienie pierogów. Gdy zalega nam w lodówce gotowany kurczak to takie krokiety przygotujemy w 20 minut. I można się poczuć jak w Hiszpanii….  Tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego na przyszły tydzień już planuję wieczór tapas….na razie wiem, że krokiety z kurczaka i białych warzyw smakują wyśmienicie!

Składniki (12 krokietów):




·      Gotowane mięso z kurczaka – z 3 udek,
·      1 gotowany seler,
·      3 gotowane pietruszki,
·      sól, pieprz,
·      olej do smażenia (dużo, bo krokiety mają w nim pływać!),
·      bułka tarta, mąka i jajko – do panierki.

Przygotowanie:

Mięso oddzielić od kości, skórę wyrzucić. Wrzucić do blendera, dodać warzywa i zblendować na gładką masę, pamiętać o doprawieniu solą i pieprzem. Przygotować panierkę: trzy talerze: w jednym rozbełtane jajko, w drugim mąka w trzecim bułka tarta. Zapanierować krokieciki – ja zrobiłam kulki ale takie walce są bardziej hiszpańskie.

Rozgrzać olej, smażyć krokiety aż będą złocisto brązowe. Odłożyć na moment na ręcznik papierowy. Podawać jako przystawkę, która przypomina wakacje, powoduje uśmiech i poprawia humor!


Jeżeli chcemy krokiety podgrzać to najlepiej zrobić to w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku, po kilku minutach będą gorąca a nie dostarczymy sobie dodatkowego tłuszczu!

6 komentarzy:

  1. fajny przepis; muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, polecam :) a jak zostanie mięso z gotowania rosołu to takie krokiety są świetnym sposobem na jego wykorzystanie :) smacznego i słonecznego :)

      Usuń
  2. Uwielbiam krokiety. Te zwykle pochlaniaja zbyt dużo czasu , nienawidzę smażyć naleśników a taka wersja o wiele bardziej mi odpowiada. I juz wiem ci będzie na obiad w niedziele bo to jedyny dzień w tygodniu kiedy mogę zjeść coś tak kalorycznego;) dzieki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż tutaj nie ma możliwości na zmniejszenie kaloryczności, bo hiszpańskie krokiety potrzebują panierki i smażenia, inna sprawa, że w środku nich są tylko mięso i warzywa bez dodatków w stylu namoczona bułka czy coś podobnego....

      i jeszcze jedna uwaga, to bardziej przystawka, więc myślę, że masz pomysł na część obiadu.....

      powodzenia :)

      Dota

      Usuń
  3. Ja natomiast nie lubię krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eee ale może nie takie nietypowe, nienaleśnikowe to polubiłabyś? :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa