Koreańskie stir-fry z wieprzowiną w sezamie
Pyszne, koreańskie danie fot. D.Szymborska |
Wieprzowinę rzadko gotuję, zdarza mi się jeść jako jamon, w wędlinach
ale tak do garnka czy na patelnie to nie często wrzucam.
W styczniowym Good Food Polska wypatrzyłam przepis na koreańskie danie.
Zapowiadało się łatwo i szybko, obmyśliłam czym podmienić japońską przyprawę
mirin – padło na wytrawne sherry, które sprawdza się idealnie w kuchni
azjatyckiej.
Poprawka na czas gotowania – oczywiście, bo kucharze współpracujący z
GFP albo mają sztab pomocników i super mocne, szybkie kuchenki gazowe albo
indukcyjne albo, po prostu lubią zawyżać poziom i pokazywać, że nie jest się
profesjonalistą jak się tak szybko nie gotuje…. To nie 30 minut a godzina w
kuchni ale warto ją postać w kuchni dla efektu.
Tym razem zwiększyłam ilość mięsa i dodatków, bo nie byłam przekonana,
że 3 bardzo głodne osoby po 3 trudnych treningach najedzą się ½ kilograma mięsa…..
Dodatkowo, danie stało się bardziej kaloryczne bo podane zostało z ryżem
gotowanym w mleku kokosowym. Owszem wybieram takie o małej zawartości tłuszczu,
jednak nie zmienia to faktu, że jedna porcja na talerzu miała z pewnością
więcej niż 400kcal, jak było w pisemku napisane.
Danie polecam tym, którzy myślą o wakacjach w Azji, tym, którym brakuje
ciepła i słońca, ale też jest idealne dla tych co po treningu mają ochotę zjeść
coś co im pozwoli odzyskać siłę i nabrać energii na kolejny. Kategoria training
food, zdecydowanie!
Na koniec, trzymam się zasady, że na oleju sezamowym się nie smaży,
dlatego nie posłuchałam zaleceń z GFP tylko mięso smażyłam na oleju rzepakowym.
Coś dla wzrokowców, jeszcze do tego olej rzepakowy i mięso! fot. D.Szymborska |
·
800g mięsa – polędwiczki wieprzowe,
·
2 łyżki oleju sezamowego,
·
1 łyżka oleju rzepakowego,
·
1 łyżka sosu sojowego,
·
40g sezamu,
·
2 łyżki sherry,
·
kawałek imbiru wielkości dużego
kciuka – obrany i starty na specjalnej tarce, ewentualnie bardzo drobno
posiekany,
·
6 cebulek dymek – używa się tylko
zielonej części,
·
2 duże papryki,
·
2 łyżki sosu pikantno słodkiego,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Stir fry na patelni fot. D.Szymborska |
Wymieszać: olej sezamowy, sezam, sherry, sos sojowy i chili i imbir.
Wieprzowinę pokroić w paski i zamarynować w powstałym wcześniej sosie. Na
patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić wieprzowinę i starannie zamieszać. W
tym czasie pokroić paprykę w słupki, dymkę w duże kawałki cięte na skos. Smażyć
mięso aż zbrązowieje. Dodać dymkę i paprykę i smażyć przez kolejne 10 minut, po
to by warzywa trochę zmiękły. W tak zwanym międzyczasie warto ugotować albo
podgrzać ryż.
Danie nie jest ostre, ma wyrazisty smak, mięso jest kruche a warzywa
chrupiące.
O mój Boże. Z miłą chęcią bym takie zjadła!
OdpowiedzUsuńnic tylko ugotować :)
Usuń