TRYB JASNY/CIEMNY

Koreańskie stir-fry z wieprzowiną w sezamie

Pyszne, koreańskie danie fot. D.Szymborska


Wieprzowinę rzadko gotuję, zdarza mi się jeść jako jamon, w wędlinach ale tak do garnka czy na patelnie to nie często wrzucam.

W styczniowym Good Food Polska wypatrzyłam przepis na koreańskie danie. Zapowiadało się łatwo i szybko, obmyśliłam czym podmienić japońską przyprawę mirin – padło na wytrawne sherry, które sprawdza się idealnie w kuchni azjatyckiej.

Poprawka na czas gotowania – oczywiście, bo kucharze współpracujący z GFP albo mają sztab pomocników i super mocne, szybkie kuchenki gazowe albo indukcyjne albo, po prostu lubią zawyżać poziom i pokazywać, że nie jest się profesjonalistą jak się tak szybko nie gotuje…. To nie 30 minut a godzina w kuchni ale warto ją postać w kuchni dla efektu.

Tym razem zwiększyłam ilość mięsa i dodatków, bo nie byłam przekonana, że 3 bardzo głodne osoby po 3 trudnych treningach najedzą się ½ kilograma mięsa….. Dodatkowo, danie stało się bardziej kaloryczne bo podane zostało z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Owszem wybieram takie o małej zawartości tłuszczu, jednak nie zmienia to faktu, że jedna porcja na talerzu miała z pewnością więcej niż 400kcal, jak było w pisemku napisane.

Danie polecam tym, którzy myślą o wakacjach w Azji, tym, którym brakuje ciepła i słońca, ale też jest idealne dla tych co po treningu mają ochotę zjeść coś co im pozwoli odzyskać siłę i nabrać energii na kolejny. Kategoria training food, zdecydowanie!

Na koniec, trzymam się zasady, że na oleju sezamowym się nie smaży, dlatego nie posłuchałam zaleceń z GFP tylko mięso smażyłam na oleju rzepakowym.

Składniki (3 bardzo duże porcje, lub 4 mniejsze):

Coś dla wzrokowców, jeszcze do tego olej rzepakowy i mięso! fot. D.Szymborska


·      800g mięsa – polędwiczki wieprzowe,
·      2 łyżki oleju sezamowego,
·      1 łyżka oleju rzepakowego,
·      1 łyżka sosu sojowego,
·      40g sezamu,
·      2 łyżki sherry,
·      kawałek imbiru wielkości dużego kciuka – obrany i starty na specjalnej tarce, ewentualnie bardzo drobno posiekany,
·      6 cebulek dymek – używa się tylko zielonej części,
·      2 duże papryki,
·      2 łyżki sosu pikantno słodkiego,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Stir fry na patelni fot. D.Szymborska


Wymieszać: olej sezamowy, sezam, sherry, sos sojowy i chili i imbir. Wieprzowinę pokroić w paski i zamarynować w powstałym wcześniej sosie. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić wieprzowinę i starannie zamieszać. W tym czasie pokroić paprykę w słupki, dymkę w duże kawałki cięte na skos. Smażyć mięso aż zbrązowieje. Dodać dymkę i paprykę i smażyć przez kolejne 10 minut, po to by warzywa trochę zmiękły. W tak zwanym międzyczasie warto ugotować albo podgrzać ryż.


Danie nie jest ostre, ma wyrazisty smak, mięso jest kruche a warzywa chrupiące.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa