TRYB JASNY/CIEMNY

Carpaccio z pieczonych buraków z kotletecikami z fety i rukolą

Przepyszna przystawka fot. D.Szymborska


Danie przygotowywane na raty, bo buraki potrzebują trochę czasu by się upiec i ostygnąć, bo reszta to szybka piłka – panierka (mąka, jajko, bułka tarta) dużo rozgrzanego oleju i plastry pysznej fety.

Kasi koleżanka, ma koleżankę co ma koleżankę, która wyjechała do Grecji i raz w roku przychodzi dostawa. Dostawa super smaczna – feta, oliwa, suszone oregano. Niby wszystko jest w sklepie, że z Grecji, że oryginalne, ale….no właśnie TA feta smakuje inaczej, oregano pachnie nieziemsko, a oliwa mimo, że w wybitnie brzydkiej butelce aromatyczna ogromnie. Ot z dobrych składników dużo łatwiej coś pysznego ugotować.

Składniki (3 porcje):


Prosto z Grecji fot. D.Szymborska


·      Kilka upieczonych buraków (piekę w foli, albo bez, do czasu gdy da się w nie wbić widelec, a konkretnego czasu nie jestem w stanie podać bo to zależy od wielkości buraków), obrane ze skóry, ostudzone i starte na tarce tak by przypominały grubością carpaccio wołowe,
·      Feta – 9 pasków o grubości 1.5cm,
·      Rukola (zdecydowanie wolę Włoską bo smakuje lepiej i ma delikatniejsze a bardziej aromatyczne listki),
·      Panierka (mąka, jajko, bułka tarta),
·      Świeży pieprz, grecka oliwa, sok z cytryny,
·      0.5l oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowanie:


Fetę zapanierować, rozgrzać olej i usmażyć kotleciki z fety, odłożyć je na moment na papierowy ręcznik kuchenny. Na talerzu ułożyć plasterki buraków, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dołożyć rukolę, kotleciki i wszystko posypać świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze

  1. ...rozpieszczasz mnie ostatnio! Uwielbiam carpaccio z buraków - jem ich sporo, więc w lodówce prawie zawsze jest jakiś upieczony. Rukola musi być, daję jeszcze odrobinę aceto balsamico na to.
    Feta grecka to odjazd, taka delikatna jest, aj!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa