Carpaccio z pieczonych buraków z kotletecikami z fety i rukolą
Przepyszna przystawka fot. D.Szymborska |
Danie przygotowywane na raty, bo buraki potrzebują trochę czasu by się
upiec i ostygnąć, bo reszta to szybka piłka – panierka (mąka, jajko, bułka
tarta) dużo rozgrzanego oleju i plastry pysznej fety.
Kasi koleżanka, ma koleżankę co ma koleżankę, która wyjechała do Grecji
i raz w roku przychodzi dostawa. Dostawa super smaczna – feta, oliwa, suszone
oregano. Niby wszystko jest w sklepie, że z Grecji, że oryginalne, ale….no
właśnie TA feta smakuje inaczej, oregano pachnie nieziemsko, a oliwa mimo, że w
wybitnie brzydkiej butelce aromatyczna ogromnie. Ot z dobrych składników dużo
łatwiej coś pysznego ugotować.
Składniki (3 porcje):
Prosto z Grecji fot. D.Szymborska |
·
Kilka upieczonych buraków (piekę w
foli, albo bez, do czasu gdy da się w nie wbić widelec, a konkretnego czasu nie
jestem w stanie podać bo to zależy od wielkości buraków), obrane ze skóry,
ostudzone i starte na tarce tak by przypominały grubością carpaccio wołowe,
·
Feta – 9 pasków o grubości 1.5cm,
·
Rukola (zdecydowanie wolę Włoską
bo smakuje lepiej i ma delikatniejsze a bardziej aromatyczne listki),
·
Panierka (mąka, jajko, bułka
tarta),
·
Świeży pieprz, grecka oliwa, sok z
cytryny,
·
0.5l oleju rzepakowego do
smażenia.
Przygotowanie:
Fetę zapanierować, rozgrzać olej i usmażyć kotleciki z fety, odłożyć je
na moment na papierowy ręcznik kuchenny. Na talerzu ułożyć plasterki buraków,
skropić oliwą i sokiem z cytryny, dołożyć rukolę, kotleciki i wszystko posypać
świeżo mielonym pieprzem.
...rozpieszczasz mnie ostatnio! Uwielbiam carpaccio z buraków - jem ich sporo, więc w lodówce prawie zawsze jest jakiś upieczony. Rukola musi być, daję jeszcze odrobinę aceto balsamico na to.
OdpowiedzUsuńFeta grecka to odjazd, taka delikatna jest, aj!
po tym mięchu musiało być coś lżejszego! :)
Usuń