28 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto z czarnymi oliwkami – coś na majówkę!

Czekoladowo i oliwkowo zarazem fot. D.Szymborska


Jakbym takie „cudeńko” zobaczyła w menu  w restauracji to…bym nie zamówiła. Nie, że nie lubię nowości, odważnych deserów, ale z racji tego, że staram się unikać słodkich rzeczy, to jak już jem deser to ma być na 100% pyszny. 

Na szczęście deser "pojawił się" na warsztatach i go spróbowałam. Powiem tak, oliwki pasują do czekolady, serio. Brzmi to dziwnie, bo koreczki, sosy, dodatki do mięs to i owszem oliwkowe jak najbardziej, ale żeby ciacho? 

Tak, tak przepis sprawdzony, przygotowany przez Sebastiana Olmę i szałowo pyszny. 

Jeżeli ktoś szuka ciastka na majówkę, takiego o którym wszyscy będą mówić na pikniku to proszę, nic tylko piec! 

Na zdjęciach wersja restauracyjno/domowa bo z czekoladowym kremem, na piknik proponuje samo ciasto z cukrem pudrem, też będzie pysznie, a dużo praktyczniej!

Acha jeszcze uwaga, z tych co to powinno się małym druczkiem napisać, ciacho ma dużo cukru, śmietany….czyli jednym słowem – kalorii. Tak to już bywa z dobrymi rzeczami….

Składniki (5 dużych porcji):


Warto czasem w kuchni zaszaleć....fot. D.Szymborska


·      225g mąki pszennej (torowa),
·      350g białego cukru,
·      85g kakao,
·      1 łyżka proszku do pieczenia,
·      1 łyżka sody,
·      2 jajka,
·      250ml mleka,
·      125ml oleju roślinnego,
·      2 łyżki ekstraktu waniliowego,
·      250ml gorącej wody,
·      150g czarnych oliwek (oliwki hiszpańskie),
·      2 tabliczki gorzkiej czekolady,
·      pęczek mięty,
·      150g świeżych malin,
·      0.5l wody,
·      200g cukru,
·      150ml czerwonego octu winnego,
·      200g mlecznej czekolady i 200g śmietanki 36% - do sosu czekoladowego,
·      cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, jajka, mleko, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać wodę. Dodać posiekane czarne, hiszpańskie oliwki, dodać pokrojoną czekoladę, wszystko wymieszać. Piec przez około 30 minut, sprawdzić patyczkiem (metoda suchego patyczka).

Przygotować sos: rozpuścić czekoladę ze śmietanką, polać ciasto. Maliny włożyć  do cukrowej zalewy i zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować kawałkami oliwek i miętą.

1 komentarz:

  1. Faktycznie innowacyjne połącznie. Cikawa byłam jakie oliwki. Stawiałam w tym przypadku na oliwki kalamata. Przegrałam zakład :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa