Przegrzebki w gniazdkach z gotowanych na parze porów– wystawny przepis do zrobienia w domowej kuchni
3 pyszne przegrzebki i genialne pory, które były tylko gotowane na parze fot. D.Szymborska |
W restauracji danie zawsze bardzo drogie, przystawkowe małe porcje.
Przygotowywane w domu pozostaje bardzo drogie, bo zwyczajnie przegrzebki, do tanich
owoców morza nie należą.
Cena wysoka ale efekt, smak, aromat i radość z jedzenia tak
przygotowanych przegrzebków olbrzymia!
Pomimo imponującego wyglądu
przygotowanie jest stosunkowo proste, trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu
masła ziołowo- cytrynowego.
Składniki (3 porcje):
Przepyszna przystawka, z pewnością będziemy ją jeszcze jedli i mamy już kilka pomysłów na ulepszenie i dodanie jeszcze sosu....ale ta wersja jest już sprawdzona i godna polecania! fot. D.Szymborska |
·
9 przegrzebków,
·
2 pory,
·
½ kostki masła,
·
chili,
·
skórka z cytryny,
·
czosnek,
·
pietruszka,
·
sól.
Przygotowanie:
Zetrzeć skórkę z cytryny, posiekać bardzo drobno czosnek i pietruszkę.
Masło wymieszać z: chili, cytryna, czosnkiem, pietruszką – odłożyć zawinięte do
lodówki na kilka godzin. Pory umyć i pokroić w paseczki, ugotować na parze
przez 6 minut, ułożyć gniazdka z porów na talerzach. Przegrzebki smażyć z
jednej strony przez 2 minuty, z drugiej przez 1 minutę, roztopić masło i smażyć
polewając małże. Nałożyć na talerze i polać masełkowym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz