11 kwietnia 2016

Przegrzebki w gniazdkach z gotowanych na parze porów– wystawny przepis do zrobienia w domowej kuchni

3 pyszne przegrzebki i genialne pory, które były tylko gotowane na parze fot. D.Szymborska


W restauracji danie zawsze bardzo drogie, przystawkowe małe porcje. Przygotowywane w domu pozostaje bardzo drogie, bo zwyczajnie przegrzebki, do tanich owoców morza nie należą.

Cena wysoka ale efekt, smak, aromat i radość z jedzenia tak przygotowanych przegrzebków olbrzymia! 

Pomimo imponującego wyglądu przygotowanie jest stosunkowo proste, trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu masła ziołowo- cytrynowego. 

Składniki (3 porcje):


Przepyszna przystawka, z pewnością będziemy ją jeszcze jedli i mamy już kilka pomysłów na ulepszenie i dodanie jeszcze sosu....ale ta wersja jest już sprawdzona i godna polecania! fot. D.Szymborska


·      9 przegrzebków,
·      2 pory,
·      ½ kostki masła,
·      chili,
·      skórka z cytryny,
·      czosnek,
·      pietruszka,
·      sól.

Przygotowanie:


Zetrzeć skórkę z cytryny, posiekać bardzo drobno czosnek i pietruszkę. Masło wymieszać z: chili, cytryna, czosnkiem, pietruszką – odłożyć zawinięte do lodówki na kilka godzin. Pory umyć i pokroić w paseczki, ugotować na parze przez 6 minut, ułożyć gniazdka z porów na talerzach. Przegrzebki smażyć z jednej strony przez 2 minuty, z drugiej przez 1 minutę, roztopić masło i smażyć polewając małże. Nałożyć na talerze i polać masełkowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa