Disco karp – czyli ryba w panierce z kolorowymi majonezami
Pysznie i niekarpiowo....fot. D.Szymborska |
Kolejne danie z warsztatów. Jeżeli karp kojarzy ci się z Wigilią, to
świetnie, jeżeli zapamiętałeś go jako rybą pachnącą mułem i o lekko obrzydliwym
smaku to taka wersja zmieni twoje podejście do karpia. Świetne filety, super
sposób na pozbycie się ości. Dodatkowo szałowe disco kleksy z różnych
majonezów. A jakby tego było mało to wszystko szybko się przygotowuje, a co
brzmi śmiesznie najwięcej czasu zabiera nauczenie się robienia równych majonezowych
kropek! Dzięki WWF i Szef Grzegorz Łapanowski za taki świetny przepis!
Składniki:
·
400g filetów z karpia
(oczyszczonych),
·
300g panko,
·
2 jajka,
·
100g mąki,
·
50ml czerwonego majonezu (dodatek
buraka i kolendry),
·
50ml zielonego majonezu (dodatek
oleju rzepakowego i siekanej pietruszki),
·
50ml żółtego majonezu (dodatek
curry i kukurmy),
·
pieprz, sól i olej do smażenia.
Przygotowanie:
Wydawka w tle Magiczny Składnik który podjada składniki mniej magiczne |
Filety z karpia kroimy na małe kawałki, układamy skórą do dołu i
nakrawamy, tak by nie uszkodzić skóry, równolegle co 5mm – wyciągamy ości.
Solimy rybę, jak ktoś lubi wersję ostrzejszą to można dodać pieprzu. Obtaczamy
w mące, jajku panierce panko. Rozgrzewamy
olej, smażymy aż ryba będzie miała złota
panierkę, podajemy z kleksami majonezów. Żeby uzyskać efekt ze zdjęcia trzeba
przełożyć majonez do butelki zakończonej dozownikiem, zbliżyć ją do talerza i
wycisnąć porcję majonezu. Warto poćwiczyć zanim sięgniemy po talerz, na którym
będziemy chcieli wydać danie.
Komentarze
Prześlij komentarz