Szparagi z białą czekoladą i bitą śmietaną – nietypowy deser
Zaskakująco pyszny deser - połączenie twarożku/szparagów/bitej śmietany/czekolady - ultra smaczne fot. D.Szymborska |
Lubię szparagi, jestem wymagająca – żadnych żyłek, rozpływające
się w ustach, ale też „nie przeciągnięte” jak to mówią kucharze. Mają być
jędrne i pyszne.
Uwielbiam połączenie z jamon, boczkiem, jajkiem – klasyczne smaki.
Smakują mi w zapiekankach, z makaronem.
Aż do dzisiaj nigdy nie jadłam ich jako….deseru.
Serio! Dziś w czasie warsztatów zorganizowanych przez producentów serka „Mój
ulubiony”, jedna z moich ulubionych szefowych kuchni – Oliwia Bernady nauczyła
mnie przygotowywania tego bardzo smacznego, gładkiego i zaskakującego deseru.
Zawsze w przypadku warsztatów trzeba wybierać, do której grupy, z kim gotować, czego się uczyć…. długo się zastanawiałam czy ryba, czy przepiórki czy może sernik. Z sernika zrezygnowałam najszybciej – pieczenie mi jakoś nie sprawia przyjemności, przepiórki – mam sprawdzony przepis, dorsza jem często, a taki deser?! No właśnie jak przeczytałam przepis to nie potrafiłam sobie wyobrazić smaku czekolady z białymi szparagami, bitej śmietany z zielonymi…. Teraz już wiem, że to są dobre choć trudne połączenia!
Przygotowanie jest dość czasochłonne, bo pogotowaniu trzeba jeszcze
składniki wystudzić, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni bo efekt jest
ultra smaczny!
Czas przygotowywania minimum 90 minut, składniki na 4 duże porcje, albo
8 takich jak na moich zdjęciach, autorką przepisu jest Oliwia Bernady, moja
grupa jedynie dodała startą skórkę z limonki, więcej zmian nie wprowadzałyśmy!
A przepis był o tyle trudny do przygotowania, że nie miałam zdjęcia, nie
wiedziałam do czego zmierzam, czy ma być warstwowy czy nie…..
Składniki:
Na warsztatach gotowałyśmy dla 28 osób....chyba smakowało....fot. D.Szymborska |
·
100g twarożku „Mój ulubiony”,
·
100g białej czekolady,
·
100ml śmietanki 36% (zimna
koniecznie!!!),
·
½ pęczka białych szparagów,
·
2 zielone szparagi,
·
75g cukru,
·
50ml wody,
·
szczypta soli,
·
tarta skórka z limonki (odrobinę).
Przygotowanie:
Tak samo jak przed biegami, tak samo przed warsztatami - zanim się zmęczymy i na 100% ubrudzimy....selfie z Oliwią Bernady |
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić, warto to zrobić w kąpieli wodnej,
odstawić do ostygnięcia. Szparagi białe obrać, pokroić i ugotować w posolonej
wodzie. Gotować aż będą miękkie – odcedzić i zblendować. Odstawić do
ostygnięcia. Zimną śmietanę ubić. Zagotować cukier w wodzie, poczekać aż zrobi
się syrop. Na chwilę wrzucić pokrojone w cienkie plasterki zielone szparagi,
wyciągnąć i ostudzić. Gdy wszystkie składniki są już zimne, zacząć od
wymieszania twarożku ze szparagami, dodać czekoladę i na sam koniec delikatnie
wymieszać z bitą śmietaną i tartą skórką z limonki. Nałożyć do mieseczek, słoiczków, pucharków. Na sam
koniec udekorować zielonymi, słodkimi szparagami.
nietypowy deser ale super wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńwarts go przygotować :) też trochę się obawiałam smaku, ale kto nie eksperymentuje ten nie je pysznych deserów :)
Usuń