TRYB JASNY/CIEMNY

ZZZ – Zielona Zimna Zupa – przepis Sebastiana Olmy

Tak wydana zupa zrobi na każdym naszym gościu duże wrażenie..fot. D.Szymborska


Lubię szalone pomysły, gdy dostałam zaproszenie na warsztaty gotowania na bazie hiszpańskich oliwek z Top Chef’em Sebastianem Olmą, to bardzo się ucieszyłam. Wiedziałam, że będzie się działo! Zielonej zupy się nie spodziewałam, pieczenia ciasta z czarnymi oliwkami też (będzie przepis, oj będzie). 

To zaczynam relację z warsztatów przepisem na świetną zupę, chłodnik... w tą pogodę….ale można podać z gorącymi grzankami i już robi się bardziej odpowiednio do aury, takiej pseudo wiosennej.

Przygotowanie zajmuje chwilę, ale warto trochę poeksperymentować w kuchni bo efekt super smaczny i zaskakujący. Dla mnie słoność i wyrazistość dość duża, ostrzegam dla osób, które nie lubią wyjadać anchois ze słoika, zupa może być baaardzo słona!

Składniki (5 porcji):




·      Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, cebula, seler),
·      300g hiszpańskich zielonych oliwek (z puszki),
·      2 pęczki natki pietruszki,
·      2 pęczki koperku,
·      3 cytryny,
·      2 czerwone papryki,
·      150g hiszpańskich czarnych oliwek,
·      1 czerwona cebula,
·      50g kaparów,
·      50g suszonych pomidorów,
·      tabasco,
·      bagietka,
·      200g sera twarogowego,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Z włoszczyzny ugotować wywar. Zielone oliwki zmiksować z wywarem (2l), pietruszkę i koperek zblanszować w wodzie, dodać do zmiksowanych oliwek, przetrzeć przez gęste sito i dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny. Odstawić do schłodzenia. Czerwoną paprykę upiec w piekarniku (220 stopni) przez około 15 minut. Gorącą owinąć folią spożywczą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czarne oliwki posiekać, kapary również. Do przygotowania pasty na bagietkę posłuży jeszcze siekana czerwona cebula i siekane suszone pomidory. Wszystkie składniki starannie wymieszać i doprawić. Bagietkę pokroi w skos i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Przed podaniem do talerzy włożyć odrobinę pasty i twarożek. Grzanki podawać osobno.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa