ZZZ – Zielona Zimna Zupa – przepis Sebastiana Olmy
Tak wydana zupa zrobi na każdym naszym gościu duże wrażenie..fot. D.Szymborska |
Lubię szalone pomysły, gdy dostałam zaproszenie na warsztaty gotowania
na bazie hiszpańskich oliwek z Top Chef’em Sebastianem Olmą, to bardzo się ucieszyłam. Wiedziałam, że będzie się działo! Zielonej zupy się nie spodziewałam, pieczenia
ciasta z czarnymi oliwkami też (będzie przepis, oj będzie).
To zaczynam relację z warsztatów przepisem na świetną zupę, chłodnik... w tą pogodę….ale można podać z
gorącymi grzankami i już robi się bardziej odpowiednio do aury, takiej pseudo
wiosennej.
Przygotowanie zajmuje chwilę, ale warto trochę poeksperymentować w
kuchni bo efekt super smaczny i zaskakujący. Dla mnie słoność i wyrazistość
dość duża, ostrzegam dla osób, które nie lubią wyjadać anchois ze słoika, zupa
może być baaardzo słona!
Składniki (5 porcji):
·
Włoszczyzna (marchewka,
pietruszka, por, cebula, seler),
·
300g hiszpańskich zielonych oliwek
(z puszki),
·
2 pęczki natki pietruszki,
·
2 pęczki koperku,
·
3 cytryny,
·
2 czerwone papryki,
·
150g hiszpańskich czarnych oliwek,
·
1 czerwona cebula,
·
50g kaparów,
·
50g suszonych pomidorów,
·
tabasco,
·
bagietka,
·
200g sera twarogowego,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Zielone oliwki zmiksować z wywarem (2l),
pietruszkę i koperek zblanszować w wodzie, dodać do zmiksowanych oliwek,
przetrzeć przez gęste sito i dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem. Dodać sok
z cytryny. Odstawić do schłodzenia. Czerwoną paprykę upiec w piekarniku (220
stopni) przez około 15 minut. Gorącą owinąć folią spożywczą. Gdy ostygnie obrać
ze skórki i pokroić w kostkę. Czarne oliwki posiekać, kapary również. Do
przygotowania pasty na bagietkę posłuży jeszcze siekana czerwona cebula i
siekane suszone pomidory. Wszystkie składniki starannie wymieszać i doprawić.
Bagietkę pokroi w skos i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10
minut. Przed podaniem do talerzy włożyć odrobinę pasty i twarożek. Grzanki
podawać osobno.
Komentarze
Prześlij komentarz