6 kwietnia 2016

Hinduska zapiekanka z mięsem, batatami pod ciastem filo

Aromatycznie, pysznie i lekko - zapiekanka pod ciastem filo fot. D.Szymborska


Ciasto filo jest pyszne, pod warunkiem, że chrupie, kruszy się i jest przypieczone a nie spalone, właśnie taka była „pierzynka” filo na mojej hinduskiej zapiekance. Przepis inspirowany tym  z Good Food Polska – intensywnie eksploatuję pisemko, wciąż rozczarowując się co do niedoszacowanych czasów gotowania i pieczenia i wciąż ciesząc się z nowych połączeń smakowych i sukcesów kulinarnych.

Hinduska zapiekanka podana z grillowanym warzywami (cukinią i bakłażanem) – idealna kolacja na wiosnę. Dzięki użyciu ciasta filo zapiekanka nie jest „przytłoczona” ciastem, prezentuje się dużo lepiej niż samo mięso i ciekawiej smakuje. Przygotowanie dania stosunkowo nieskomplikowane. Trzeba liczyć się ze spędzeniem ponad godziny w kuchni, jednak warto, a z pozostałego sosu (bo zostało), mamy już pomysł na nowe, zupełnie inne danie).

Składniki (3 porcje):

Grillowane warzywa są świetnym uzupełnieniem tego dania fot. D.Szymborska


·      1 duży batat – starty na tarce,
·      2 cebule – pokrojone w piórka,
·      3 łyżki curry,
·      200g groszku mrożonego,
·      300g mięsa wieprzowego mielonego,
·      200g mięsa wołowego mielonego,
·      pęczek siekanej kolendry (z listkami),
·      sok z 1 cytryny,
·      olej,
·      ciasto filo.

Przygotowanie:

Podanie całej zapiekanki na stół pozwala cieszyć się dokładkami
 i nałożyć na talerz dokładnie tyle ile się chce zjeść fot. D.Szymborska



Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać mięso, poczekać aż zbrązowieje, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać batat, i wlać 400ml wody, dodać groszek i curry. Po chwili dorzucić kolendrę i wlać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem aż batat będzie miękki – około 20 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykrywać warstwami ciasta filo, każdy arkusz ciasta nasmarować pędzelkiem maczanym w oleju – dzięki temu ciasto nie będzie posklejane.  Piec aż ciasto zacznie się rumienić, uważać bo ciasto filo bardzo łatwo spalić! Podawać z grillowanymi warzywami i jogurtem greckim.

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto filo :) takie chrupiące uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) czyli jest nas więcej miłośniczek tego ciasta :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa