Hinduska zapiekanka z mięsem, batatami pod ciastem filo
Aromatycznie, pysznie i lekko - zapiekanka pod ciastem filo fot. D.Szymborska |
Ciasto filo jest pyszne, pod warunkiem, że chrupie, kruszy się i jest
przypieczone a nie spalone, właśnie taka była „pierzynka” filo na mojej
hinduskiej zapiekance. Przepis inspirowany tym
z Good Food Polska – intensywnie eksploatuję pisemko, wciąż
rozczarowując się co do niedoszacowanych czasów gotowania i pieczenia i wciąż
ciesząc się z nowych połączeń smakowych i sukcesów kulinarnych.
Hinduska zapiekanka podana z grillowanym warzywami (cukinią i bakłażanem)
– idealna kolacja na wiosnę. Dzięki użyciu ciasta filo zapiekanka nie jest
„przytłoczona” ciastem, prezentuje się dużo lepiej niż samo mięso i ciekawiej
smakuje. Przygotowanie dania stosunkowo nieskomplikowane. Trzeba liczyć się ze
spędzeniem ponad godziny w kuchni, jednak warto, a z pozostałego sosu (bo
zostało), mamy już pomysł na nowe, zupełnie inne danie).
Składniki (3 porcje):
Grillowane warzywa są świetnym uzupełnieniem tego dania fot. D.Szymborska |
·
1 duży batat – starty na tarce,
·
2 cebule – pokrojone w piórka,
·
3 łyżki curry,
·
200g groszku mrożonego,
·
300g mięsa wieprzowego mielonego,
·
200g mięsa wołowego mielonego,
·
pęczek siekanej kolendry (z
listkami),
·
sok z 1 cytryny,
·
olej,
·
ciasto filo.
Przygotowanie:
Podanie całej zapiekanki na stół pozwala cieszyć się dokładkami i nałożyć na talerz dokładnie tyle ile się chce zjeść fot. D.Szymborska |
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać
mięso, poczekać aż zbrązowieje, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać
batat, i wlać 400ml wody, dodać groszek i curry. Po chwili dorzucić kolendrę i
wlać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem aż batat będzie miękki – około 20
minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykrywać warstwami ciasta filo,
każdy arkusz ciasta nasmarować pędzelkiem maczanym w oleju – dzięki temu ciasto
nie będzie posklejane. Piec aż ciasto zacznie się rumienić, uważać bo ciasto filo bardzo łatwo spalić! Podawać z grillowanymi warzywami i jogurtem greckim.
uwielbiam ciasto filo :) takie chrupiące uwielbiam!
OdpowiedzUsuńdokładnie :) czyli jest nas więcej miłośniczek tego ciasta :)
Usuń