Śledzika? Tak, bo WWF poleca
Śledzik dla tych co za śledzikiem nie przepadają bo dzięki dodatkom zupełnie inny w smaku...fot. D.Szymborska |
Trochę śmiesznie, trochę strasznie, bo znaczek pandy przy WWF kojarzy
się raczej z zachęceniem do jedzenia zieleniny a nie ryb, a jednak. WWF przygotowało akcję: „Kampania na rzecz
ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” a Grzesiek Łapanowski
wymyślił przepisy na ryby z tak zwanej zielonej listy. WWF wprowadziło 3 kolory
– zielony – te ryby należy jeść, żółty – uważać co się kupuje, czerwony – stop –
tych ryb nie jemy. Śledź jest jak najbardziej zielony, dlatego wręcz trzeba go
jeść! Bo wtedy nie zje się na przykład karmazyna i będzie lepiej rybom w
morzach! Oczywiście to duże uproszczenie bo cała akcje jest dość skomplikowana,
myślę, że ciężko będzie przekonywać smakoszy, żeby zrezygnowali z halibuta,
mnie łatwo można było zachęcić do niejedzenia soli, bo jej zwyczajnie nie lubię….
To kolejna po karpiu (przepis TUTAJ) i przegrzebkach (klik TUTAJ) ryba,
której zjadanie nie niszczy planety – śledź. Podany tak inaczej, bardziej
tapasowo a nie jak klasyczna zagryzka do wiadomo czego… Co ważne, taki śledź
jest mało śledziowy…..czyli jak dla mnie odwrotnej miłośniczki tej ryby to duży
plus!
Składniki (6 porcji, przystawkowych):
·
300g filetów śledziowych,
·
8 ziemniaków ugotowanych w
mundurkach,
·
2 czerwone cebule,
·
4 łyżki musztardy,
·
2 łyżki miodu,
·
100ml majonezu,
·
200ml octu winnego,
·
200g cukru brązowego,
·
6 goździków,
·
½ pęczek siekanego koperku,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zacząć od przygotowania sosu: wymieszać musztardę z miodem i posiekanym
koperkiem. Doprawić.
Filety oczyścić i pokroić w rąby o szerokości 2cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać – delikatnie – z sosem.
Przygotować zalewę piklującą. Do garnka wlać ocet z cukrem i
goździkami, dodać wodę w proporcjach 1:1:2 i podgrzać, aż cukier się rozpuści.
Cebule pokroić w grube pióra, sparzyć we wrzątku. Wrzucić do przygotowanej
zalewy i odstawić na 3 godziny.
Na talerzu ułożyć sałatkę z ziemniaków, piklowaną cebulę i śledzia.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńkomentarze z reklamami i linkami przekierowującymi do innych stron kasuję
Usuń