Mielone po azjatycku, z trawą cytrynową i imbirem
Pyszne, aromatyczne kotleciki o orientalnym smaku fot. D.Szymborska |
Wciąż nie mam maszynki do mielenia mięsa, na szczęście w sklepiku obok
mielą na miejscu, więc wiem co trafia do kotletów, zrazów czy sosów. A czasem,
tak jak w przypadku tych azjatyckich klopsików użyłam blendera i wyszło bardzo
smacznie! Bardzo ważne jest, żeby
przygotowywać mielone na bazie mięsa z ud kurczaka, dzięki temu kotleciki nie
będą suche. Samo przygotowanie dania stosunkowo szybkie, smak świetny a podanie
klopsików z makaronem ryżowym i sosem limonkowym bardzo podbija ich smak. Przepis
wzorowany na tym przeczytanym w Good Food Polska, następnym razem zamierzam
przygotować zamiast kotlecików szaszłyki, myślę, że będzie jeszcze smaczniej i
będzie można je podać z innymi dodatkami. Eksperyment – mielony po azjatycku
uważam, za udany!
Składniki (dla 4 osób):
·
500g mięsa z ud kurczaka
zagrodowego (bez kości i skóry)
·
3 trawy cytrynowe - pokrojone
·
4 szalotki – pokrojone,
·
3 ząbki czosnku - pokrojone,
·
sos rybny (do smaku),
·
sok z 2 limonek,
·
pęczek kolendry – poszatkowanej,
·
kawałek imbiru – starty na tarce,
·
olej do smażenia (troszkę),
·
cukier palmowy (rozpuszczony w
odrobinie wody,
·
makaron ryżowy (250g) – ugotowany
lub namoczony według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie:
Do blendera wrzucić: szalotki, trawę cytrynową, czosnek, dolać sosu
rybnego, rozetrzeć. Potem dodać mięso, blendować do czasu uzyskania jednolitej
masy. Uformować kuleczki, na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju i
usmażyć kotleciki. Wymieszać sok z limonek z sosem rybnym, imbirem i cukrem palmowym. Na
dużej patelni podsmażyć makaron ryżowy, dodać ¾ sosu. Wymieszać z siekaną
kolendrą. Nałożyć na talerze, dodać klopsiki, polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz