Hiszpańskie krokiety i tapenada z oliwek i suszonych pomidorów
Hiszpańskie oliwki - koreczek i tapenada i do tego krokiet....fot. D.Szymborska |
Tęsknię za Hiszpanią, mam tylko dobre wspomnienia, zawsze był smacznie
i sympatycznie, czasem gorąco, czasem deszczowo, a stałym elementem było dobre
jedzenie i bary tapas.
Uwielbiam przystawki, przepadam za wybieraniem spośród wielu
przekąsek.... Coraz częściej przygotowuję w domu zestawy tapas. Im więcej czasu, tym większa różnorodność. Tutaj zestaw - na szybko.
Hiszpańskie krokiety – czyli tak naprawdę wykorzystanie mięsa z
gotowanego specjalnie do paelli rosołu. Mięsny, drobiowy rosół jest podstawą
tego hiszpańskiego dania, a jeżeli potrzebujemy 1.5litra rosołu, to warto
ugotować go więcej, czyli zostaje nam sporo mięsa, z którego można przygotować
krokiety.
Do tego tapenada. Ciężko o coś prostszego i smaczniejszego. Żeby
przygotować przepyszną tapenadę potrzebujemy dobrej jakości oliwek (użyłam
Hiszpańskich Oliwek – opis TUTAJ) i suszonych na słońcu pomidorów (też
hiszpańskich). Dodałam jeszcze anchois i tyle. 3 składniki plus odrobina oliwy
i cudowny, aromatyczny krem – tapenada gotowa.
Żeby jakoś urozmaicić talerzyk
tapas dodałam oliwkę zawiniętą w anchois, można je przygotować tak, na bardzo
słono – czyli zielona oliwka, owinięta filetem rybnym, albo mniej wytrawnie –
opłukać filet wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy zawinąć
oliwkę.
A tutaj przepisy:
Tapenada
·
100g czarnych, hiszpańskich oliwek
– odcedzonych,
·
100g suszonych pomidorów,
·
3 filety anchois (zamiast soli),
·
odrobina oliwy.
Przygotowanie:
Składniki włożyć do blendera, miksować aż do czasu uzyskania jednolitej
masy. Przełożyć do słoiczka lub miseczki. Idealnie pasuje do krokietów, ale
świetni nadaje się do kanapek.
Koreczki
·
zielone, hiszpańskie oliwki,
·
filety anchois
Przygotowanie:
W zależności od pożądanego stopnia słoności, owinąć oliwkę filetem
rybnym, albo opłukanym w wodzie albo nie! Jeżeli filety anchois są duże to
warto je przekroić wzdłuż, tak by nie było zbyt dużo ryby w stosunku do
zielonej oliwki.
Krokiety
·
4 gotowane uda kurczaka,
·
2 gotowane marchewki,
·
2 gotowane pietruszki,
·
½ gotowanego selera,
·
bułka tarta,
·
mąką,
·
rozbełtane jajko,
·
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, przełożyć do blendera (skórę i kości
wyrzucić), dodać warzywa, zmiksować na jednolitą masę. Uformować krokiety.
Następnie każdy obsypać mąką, włożyć do miseczki z rozbełtanym jajkiem,
następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej, tak by był bardzo gorący.
Smażyć krokiety aż bułka tarta będzie przypieczona a nie spalona! Ułożyć na
ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Świetnie smakują na
gorąco, jak i na zimno!
Komentarze
Prześlij komentarz