TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpańskie krokiety i tapenada z oliwek i suszonych pomidorów

Hiszpańskie oliwki - koreczek i tapenada i do tego krokiet....fot. D.Szymborska


Tęsknię za Hiszpanią, mam tylko dobre wspomnienia, zawsze był smacznie i sympatycznie, czasem gorąco, czasem deszczowo, a stałym elementem było dobre jedzenie i bary tapas. 

Uwielbiam przystawki, przepadam za wybieraniem spośród wielu przekąsek.... Coraz częściej przygotowuję w domu zestawy tapas. Im więcej czasu, tym większa różnorodność. Tutaj zestaw - na szybko.

Hiszpańskie krokiety – czyli tak naprawdę wykorzystanie mięsa z gotowanego specjalnie do paelli rosołu. Mięsny, drobiowy rosół jest podstawą tego hiszpańskiego dania, a jeżeli potrzebujemy 1.5litra rosołu, to warto ugotować go więcej, czyli zostaje nam sporo mięsa, z którego można przygotować krokiety. 

Do tego tapenada. Ciężko o coś prostszego i smaczniejszego. Żeby przygotować przepyszną tapenadę potrzebujemy dobrej jakości oliwek (użyłam Hiszpańskich Oliwek – opis TUTAJ) i suszonych na słońcu pomidorów (też hiszpańskich). Dodałam jeszcze anchois i tyle. 3 składniki plus odrobina oliwy i cudowny, aromatyczny krem – tapenada gotowa. 

Żeby jakoś urozmaicić talerzyk tapas dodałam oliwkę zawiniętą w anchois, można je przygotować tak, na bardzo słono – czyli zielona oliwka, owinięta filetem rybnym, albo mniej wytrawnie – opłukać filet wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy zawinąć oliwkę.

A tutaj przepisy:


Tapenada

·      100g czarnych, hiszpańskich oliwek – odcedzonych,
·      100g suszonych pomidorów,
·      3 filety anchois (zamiast soli),
·      odrobina oliwy.

Przygotowanie:

Składniki włożyć do blendera, miksować aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do słoiczka lub miseczki. Idealnie pasuje do krokietów, ale świetni nadaje się do kanapek.

Koreczki

·      zielone, hiszpańskie oliwki,
·      filety anchois

Przygotowanie:

W zależności od pożądanego stopnia słoności, owinąć oliwkę filetem rybnym, albo opłukanym w wodzie albo nie! Jeżeli filety anchois są duże to warto je przekroić wzdłuż, tak by nie było zbyt dużo ryby w stosunku do zielonej oliwki.

Krokiety

·      4 gotowane uda kurczaka,
·      2 gotowane marchewki,
·      2 gotowane pietruszki,
·      ½ gotowanego selera,
·      bułka tarta,
·      mąką,
·      rozbełtane jajko,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:


Mięso oddzielić od kości, przełożyć do blendera (skórę i kości wyrzucić), dodać warzywa, zmiksować na jednolitą masę. Uformować krokiety. Następnie każdy obsypać mąką, włożyć do miseczki z rozbełtanym jajkiem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej, tak by był bardzo gorący. Smażyć krokiety aż bułka tarta będzie przypieczona a nie spalona! Ułożyć na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Świetnie smakują na gorąco, jak i na zimno!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa