TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta Party przed biegiem



Rigatoni z sosem pomidorowym fot. D.Szymbroska

No co nie ścigam się jutro. Jednak to nic. I tak akcja – węglowodany w toku! Śniadanie serowe, a teraz makaron z sosem. Z tym makaronem to jest tak, że czytam, że wcale nie koniecznie, że nieudowodnione naukowo ale…no właśnie przed biegiem w Onati na którym biegłam na maksa nie zjadłam makaronu i co…mogło być lepiej a nie było. Więc może w moim wypadku pozostaje jeszcze przesądność albo coś… Dlatego dziś by tradycji stała się zadość. Jest obiad jest i makaron!

Dziś rigatoni z sosem pomidorowym i oliwkami. Do tego dwa rodzaje sera bo jakoś wpadłam w trans serowy. Parmezan utarty i wiórki z pecorino romano – bo chciałam bardziej słono!

Sery od lewej parmezan potem pecorino fot. D.Szymborska


Składniki:

·      6 pomidorów obranych ze skórki,
·      oliwki czarne krojone (z lenistwa),
·      cebula czerwona,
·      oregano, bazylia,
·      ser pecorino romano i parmezan,
·      oliwa,
·      makaron rigatoni.

Przygotowanie:

Szybkie to po pierwsze. W czasie gotowania makaronu można się uporać z sosem. Cebulę na oliwie zeszklić, dodać oliwki podsmażyć. Do garnka wrzucić obrane ze skórki pomidory pokrojone (trzymamy w ręku i kroimy pomidora, wyrzucamy tylko „to twarde”. Sos gotować na dużym ogniu, często mieszając. Dodać przyprawy. Gdy sos będzie gotowy wrzucić do garnka cebulę i oliwki. Wymieszać. Parmezan utrzeć a pecorino utrzeć na wiórki. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem i parmezanem. Posypać pecorino.

Smacznego biegowego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa