Wegetariańska zapiekanka – bób, bakłażan, kukurydza i pomidory – przepis Doty
Wegetariańska zapiekanka fot. D.Szymborska |
Dziś to byłam naprawdę głodna. Rano biegałam (ok 15km) potem biegałam
po mieście bo był to „dzień załatwiania spraw”. Niby jadłam śniadanie a jak
przyszłam do domu to byłam super głodna. Oczywiście można by zrobić kanapki ale
nie miałam chleba, szybciej też byłoby zrobić omlet – ale już jadłam rano więc
zgodnie z planem zrobiłam zapiekankę. Tym razem w wersji wegetariańskiej.
Wyszła super! Co ważne mam jedzenie na jutro! Wystarczy tylko podgrzać!
Przecież nie codziennie ma się czas na to by gotować od A do Z, czasem fajnie
coś „tylko” podgrzać!
Czas przygotowania to około godziny – dla głodnego bardzo długo.
Składniki (dla 5 osób):
·
500g makaronu świderki – makaron
pełnoziarnisty,
Makaron pełnoziarnisty fot. D.Szymborska |
·
jeden bakłażan,
Pieczony w piekarniku bakłażan fot. D.Szymborska |
·
puszka bobu konserwowego,
Obrany bób konserwowy fot. D.Szymborska |
·
puszka kukurydzy,
·
4 duże świeże pomidory,
·
ser mozarella (włoski) – paczka
250g,
·
ser gouda (100g),
·
bazylia, oregano, sól morska.
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojonego na plastry bakłażana,
skropić oliwą i posypać solą. Włożyć do rozgrzanego na 250stopni piekarnika. Po
15 minutach przełożyć plastry bakłażana na drugą stronę. Pomidory włożyć do
miski z wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić i wrzucić do garnka, dodać oliwę i
sól. Gotować. Dodać oregano i bazylię i dalej gotować. Bób obrać ze skórek –
tak, tak ten konserwowy też ma skórkę. Ser utrzeć. Makaron ugotować w osolonej
wodzie. Wyciągnąć bakłażan z piekarnika. W naczyniu żaroodpornym układać
warstwy: makaron, ser, kukurydza, makaron, bób, ser, makaron, pomidory,
makaron, ser i bakłażan. Przykryć folią aluminiową. Piec jakieś 15 minut, potem
zdjąć folię i piec aż ser na górze będzie przyrumieniony.
Smacznego biegowego!
Zapiekanka fot. D.Szymborska |
Pamiętajcie, że zapiekankę można przygotować wcześniej a potem tylko
upiec gdy np. biegamy wieczorem to świetne rozwiązanie (inny przepis jest w
lipcowym Runner’s World – też polecam oczywiście)!
dodałabym do tego jeszcze cukinię mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWręcz kocham takie zapiekanki. Dla biegacza w sam raz :)
OdpowiedzUsuń