TRYB JASNY/CIEMNY

Awokado, mozzarella, pomidory i bazylia czyli sałatka biegacza


Sałatka biegacza fot. D.Szymbroska

W końcu ciepło! To pora na sałatkę. Choć prawdę mówiąc jemy ją cały rok. Kiedyś, w jakiejś restauracji T. zachwycił się prostą sałatką. Od tego czasu pojawia się stosunkowo często na naszych talerzach. Częstotliwość zależy od jakości awokado i pomidorów. Teraz nie ma problemu by awokado dojrzało na balkonie a pomidory są gruntowe pełne smaku a nie wody.
Przygotowanie sałatki zajmuje chwilę a efekt jest super. Polecam biegaczom z racji białka w mozzarelli i wartości odżywczych w awokado. Uwaga to jest raczej „tłuste” danie z racji awokado.

Składniki (dla jednej osoby):

·      ½  awokado -  musi być dojrzałe inaczej nie ma sensu robić sałatki,
·      ½  włoskiej mozzarelli,
·      ½ pomidora obranego ze skórki.
·      Garść liści bazylii,
·      Świeżo mielony pieprz,
·      Dobra oliwa do polania.

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry i pokroić. Pomidor zanurzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Pokroić. Mozzarellę pokroić. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, polać oliwą i na koniec posypać listkami bazylii!
Sałatka biegacza fot. D.Szymborska

Pychota! Super smakuje z bagietką! Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa