Awokado, mozzarella, pomidory i bazylia czyli sałatka biegacza
Sałatka biegacza fot. D.Szymbroska |
W końcu ciepło! To pora na sałatkę. Choć prawdę mówiąc jemy ją cały
rok. Kiedyś, w jakiejś restauracji T. zachwycił się prostą sałatką. Od tego
czasu pojawia się stosunkowo często na naszych talerzach. Częstotliwość zależy od
jakości awokado i pomidorów. Teraz nie ma problemu by awokado dojrzało na
balkonie a pomidory są gruntowe pełne smaku a nie wody.
Przygotowanie sałatki zajmuje chwilę a efekt jest super. Polecam
biegaczom z racji białka w mozzarelli i wartości odżywczych w awokado. Uwaga to
jest raczej „tłuste” danie z racji awokado.
Składniki (dla jednej osoby):
·
½ awokado -
musi być dojrzałe inaczej nie ma sensu robić sałatki,
·
½ włoskiej mozzarelli,
·
½ pomidora obranego ze skórki.
·
Garść liści bazylii,
·
Świeżo mielony pieprz,
·
Dobra oliwa do polania.
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry i pokroić. Pomidor zanurzyć we
wrzątku i obrać ze skórki. Pokroić. Mozzarellę pokroić. Posypać świeżo
zmielonym pieprzem, polać oliwą i na koniec posypać listkami bazylii!
Sałatka biegacza fot. D.Szymborska |
Pychota! Super smakuje z bagietką! Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz