TRYB JASNY/CIEMNY

Białkowy omlet z jagodami


Dopiekanie omletu w piekarniku fot. D.Szymborska

Ponad miesiąc temu gdy pisałam tekst o biegających szefach kuchni, jeden z nich opowiadał o omlecie białkowym. Nie mogłam się doczekać kiedy i ja taki zrobię. Tutaj niezbędną rzeczą jest dobra patelnia – czyli taka, którą można włożyć do piekarnika! I mamy teraz taką! Śliczna stalowa deBuyer. Na instrukcji napisane było, że to normalne, że po jednym użyciu już nigdy nie będzie ślicznie/błyszcząco/stalowa. To prawda – jej się nie da domyć! A omlety wychodzą bosko!!!!

Białkowy omlet z jagodami fot. D.Szymborska
Składniki (dla jednej osoby):
·      3 białka z jajek (oczywiście 0 albo 1),
·      szczypta soli,
·      masło do smażenia,
·      garść jagód.

Przygotowanie:
Białka wlać na gorące masło, posypać jagodami. Poczekać aż się zetną na dole i włożyć do piekarnika tak by omlet  „doszedł” od góry.

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Przepyszny, już wiem co bym chciała zjeść jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa