Białkowy omlet z jagodami
Dopiekanie omletu w piekarniku fot. D.Szymborska |
Ponad miesiąc temu gdy pisałam tekst o biegających szefach kuchni,
jeden z nich opowiadał o omlecie białkowym. Nie mogłam się doczekać kiedy i ja
taki zrobię. Tutaj niezbędną rzeczą jest dobra patelnia – czyli taka, którą
można włożyć do piekarnika! I mamy teraz taką! Śliczna stalowa deBuyer. Na
instrukcji napisane było, że to normalne, że po jednym użyciu już nigdy nie
będzie ślicznie/błyszcząco/stalowa. To prawda – jej się nie da domyć! A omlety
wychodzą bosko!!!!
Białkowy omlet z jagodami fot. D.Szymborska |
Składniki (dla jednej osoby):
·
3 białka z jajek (oczywiście 0
albo 1),
·
szczypta soli,
·
masło do smażenia,
·
garść jagód.
Przygotowanie:
Białka wlać na gorące masło, posypać jagodami. Poczekać aż się zetną na
dole i włożyć do piekarnika tak by omlet „doszedł” od góry.
Smacznego biegowego!
Przepyszny, już wiem co bym chciała zjeść jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń