TRYB JASNY/CIEMNY

21cm – zapiekanka z pieczarkami


21 cm fot. D.Szymbroska



Już kiedyś robiłam taką zapiekankę – jak z budki kiedyś. Dziś lekko zmodyfikowana wersja. Zamiast bułki paryskiej bagietka, zamiast sera żółtego mozzarella. Reszta bez zmian. Wyszła pysznie. 

No i zjedzone…..ehhhh jutro wybiegam!

Składniki (dla 2 osób):
·      20cm bagietki,
·      20g mozzarelli,
·      250g pieczarek,
·      koncentrat pomidorowy,
·      1 plaster szynki.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarniki do 250stopni. Pieczarki obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Na patelni dusić, aż puszczą wodę, odczekać i jeszcze trochę poddusić by woda wyparowała. Bagietkę przekroić na pół. Posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć pieczarki, porwać na małe kawałki plaster szynki i tez położyć, posypać mozzarellą. Piec aż ser się roztopi a bagietka przyrumieni.

To pyszne i umiarkowanie zdrowe jedzenie. Jutro będzie ambitniej choć na razie nie wiem co to będzie…..

Komentarze

  1. @pokonacsiebie ale to nie jest polecane dla biegaczy....zobacz nie ma takiej etykiety...to jest cos co akurat zjadlam bo komus obiegalam taka zapiekanke....bede cierpiec na podbiegach jutro...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa