21cm – zapiekanka z pieczarkami
21 cm fot. D.Szymbroska |
Już kiedyś robiłam taką zapiekankę – jak z budki kiedyś. Dziś lekko
zmodyfikowana wersja. Zamiast bułki paryskiej bagietka, zamiast sera żółtego
mozzarella. Reszta bez zmian. Wyszła pysznie.
No i zjedzone…..ehhhh jutro
wybiegam!
Składniki (dla 2 osób):
·
20cm bagietki,
·
20g mozzarelli,
·
250g pieczarek,
·
koncentrat pomidorowy,
·
1 plaster szynki.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarniki do 250stopni. Pieczarki obrać ze skórki. Pokroić w
plastry. Na patelni dusić, aż puszczą wodę, odczekać i jeszcze trochę poddusić
by woda wyparowała. Bagietkę przekroić na pół. Posmarować koncentratem
pomidorowym, ułożyć pieczarki, porwać na małe kawałki plaster szynki i tez
położyć, posypać mozzarellą. Piec aż ser się roztopi a bagietka przyrumieni.
To pyszne i umiarkowanie zdrowe jedzenie. Jutro będzie ambitniej choć
na razie nie wiem co to będzie…..
i znów jestem głodny!!! :)
OdpowiedzUsuń@pokonacsiebie ale to nie jest polecane dla biegaczy....zobacz nie ma takiej etykiety...to jest cos co akurat zjadlam bo komus obiegalam taka zapiekanke....bede cierpiec na podbiegach jutro...
OdpowiedzUsuń