Mizeria – idealna sałatka na upały
Mizeria - ogórki i śmietana i przyprawy fot. D.Szymborska |
Uwielbiam mizerię. To taka prosta sałatka, nie potrzeba finezji,
specjalnych garnków czy patelni. Tak naprawdę wszystko zależy od dobrych
ogórków i pysznej śmietany. Dlatego w zimie nie ma sensu nawet próbować mizerii
bo ogórki smakują jak tekturowe. Teraz jest świetny moment na ogórkowe
szaleństwo! Świetnie nadają się świeże, ogórki gruntowe. Wystarczy je starannie
obrać (wcześniej umyć oczywiście) pokroić i dodać śmietany. Niektórzy wyciskają
wodę z ogórków przed dodaniem śmietany, nie uważam, żeby to był dobry pomysł.
Jeszcze sól i pieprz i danie gotowe. Idealne na przekąskę, świetne jako sałatka
do drugiego dania!
Z moich obliczeń wynika, że porcja mizerii około 150gr to jakieś
120kcal, niestety tłuszczy w tej sałatce dużo – zależy od tego jak tłustej
śmietany użyjemy. Można śmietanę zastąpić jogurtem ale (wydaje mi się), że nie
smakuje tak dobrze jak śmietana…
Mizeria fot. D.Szymborska |
ja też lubię mizerię, tylko u mnie się kroiło w cienkie plasterki ogórki a nie w kawałki jak Ty. I tak jestem przyzwyczajona :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Uwielbiam mizerię! Dzisiaj się nią objadałam :)
OdpowiedzUsuńJa mieszam śmietanę z jogurtem - z samym faktycznie nie jest tak samo pyszna :)