Omlet na maśle z piekarnika
Omlet na maśle fot. D.Szymborska |
Zawsze mi imponowały
omlety serwowane w dobrych restauracjach. Były takie pyszne i inne od tych
moich domowych. Teraz odkąd mam patelnie stalową ze stalową rączką ma takie
„restauracyjne omlety” w domu!
Dziś naprawdę się
zmachałam bo 20K w taki upał wykańcza. Nie lubię jak jest tak gorąco, ale mówi
się trudno trening trzeba zrobić i już. Jakbym czekała na chłodniejszą pogodę
to bym w ogóle nie biegała!
Taki omlet to dla mnie
kategoria recovery food.
Składniki:
·
2 dobre jajka (jeszcze mam te
przywiezione ze wsi),
·
masło,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Konieczna jest stalowa patelnia, taką, którą można włożyć do
piekarnika. Jajka rozbijamy i mieszamy, dodajemy pieprz i sól. Na patelni
rozpuszczamy masło. Wlewamy jajka. Czekamy aż się zetną od dołu i na koniec
wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najwyższej półce (poziomie). Czekamy aż
omlet dojdzie. Wychodzi pyszny, może nie najzdrowszy z powodu masła omlet jak w
hotelu pięciogwiazdkowym!
Smacznego biegowego!
omlet z piekarnika! o proszę! :-)
OdpowiedzUsuń