Gazpacho z krewetkami i karczochami – nisko kaloryczna, proteinowa zupa
Gazpacho fot. D.Szymborska |
Pierwszy przepis z serii PROFESJONALNYCH przepisów dla biegaczy. Tym
razem w z serii RECOVERY. Jest to posiłek idealny po treningu.
Uwielbiam gazpacho, jednak taka zimna zupa to nie jest wystarczający
posiłek dla biegacza, do zupy trzeba zjeść drugie danie. Można to jednak
inaczej rozwiązać – przyrządzić gazpacho z wieloma dodatkami. Właśnie coś
takiego zaproponował Christopher Seehan, szef kuchni w Park Meadows Country
Club w Heber City w stanie Utah. Christopher jest nie tylko świetnym kucharzem
jest też biegaczem, dlatego jego propozycja jest przemyślana.
Gazpacho z krewetkami i karczochami to posiłek regeneracyjny dla
biegaczy. Co ważne można go przechowywać przez 2 dni w lodówce – co w
zabieganym życiu bardzo się przydaje.
To danie które jest nisko kaloryczne, dzięki krewetkom jest świetnym
źródłem białka, zawiera selen, witaminę D i B12, oczywiście tłuszcze z grupy
omega3. A karczochy są źródłem błonnika i są niskokaloryczne.
W takie upały to świetny pomysł przyrządzić taką zupę, której nie
trzeba gotować! Wystarczy poczekać aż się schłodzi w lodówce.
Przepis Chrisophera pochodzi z książki kucharskiej The Athlete’s Palate
Cookbook.
Czas przygotowywania około 20 minut, chłodzenia 2 godziny w zamrażalniku albo 4 w lodówce. Przepis na 7 do 8 porcji, jednak porcja to około 260kcal, wg
przepisu to 25g białka, 30g węglowodanów i tylko 7g tłuszczu.
Składniki:
·
8 pomidorów obranych ze skórki i
pokrojonych w kostkę,
·
ząbek czosnku posiekany,
·
2 ogórki wężowe, pokrojone,
·
dymka – część zielona posiekana - dwie łyżki,
·
4 filiżanki sosu pomidorowego czyli około 800ml, może być również gęsty sok pomiodorowy,
·
1 łyżeczka chrzanu,
·
sos chili (niekoniecznie),
·
2 grillowane papryki ze
słoika (pokrojone, może być np. Rolnik),
·
50ml octu winnego,
·
50ml szklanki soku z cytryny,
·
2 łyżki sosu Worcestershire,
·
świeża bazylia (listki z całej
roślinki w doniczce) czyli około 2 duże łyżki,
·
świeże oregano (listki z całej
roślinki w doniczce) czyli około 2 duże łyżki,
·
2 łyżki posiekanej pietruszki,
·
dwa opakowania krewetek w zalewie
(opakowanie 150g netto, dobrze odcedzić)
·
1 awokado obrane ze skórki, bez
pestki, pokrojone,
·
1 ½ filiżanki karczochów
(odcedzone ze słoika) pokrojone (czyli jeden cały słoik)
·
pieprz, sól, czerwona papryka do
posypania zupy przed podaniem.
Przygotowanie:
Pomidory zmiksować. Resztę składników starannie pokroić i posiekać. W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki. Odstawić do zamrażalnika
– na 2 godziny, gdy nam się śpieszy, lub na około 45-6 godzin do lodówki.
Smacznego biegowego!
Można podawać z grzankami z bagietki przypieczonymi w piekarniku
(wcześniej skropić je oliwą. Wtedy jednak kaloryczność dania rośnie.
Gazpacho fot. D.Szymborska |
Smacznego biegowego!
Można podawać z grzankami z bagietki przypieczonymi w piekarniku
(wcześniej skropić je oliwą. Wtedy jednak kaloryczność dania rośnie.
Grzanki z piekarnika fot. D.Szymborska |
Zdecydowanie moje smaki, szczególnie karczochy tutaj kuszą :)
OdpowiedzUsuń