Gnocchi al Gorgonzola
Gnocchi fot. D.Szymborska |
Word ma to do siebie, że czasem śmiesznie poprawia błędy. W przypadku
gnocchi upierał się żeby to nie było al. Gorgonzola ale al. Gorgonzola.
Chciałabym mieszkać przy takiej alei!
Kluski ziemniaczane, wyszły pysznie na warsztatach i na pewno będę
próbowała zrobić je też w domu. Do tego usłyszałam bardzo przydatną radę – gdy
do rondelka wlejemy białe wino i potem dodamy ser to on się nie przypali. I
rzeczywiście nie przypalił się!
Składniki:
Ciasto:
·
2 ziemniaki – do utarcia więc bez
skórki,
·
trochę mąki semolina,
·
jajko.
Sos:
·
ser gorgonzola,
·
parmezan, białe wino.
Przygotowanie
Utarte ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto. Jak
już będzie zwarte to robimy z niego płaski wałek, który kroimy na cienkie
paseczki. Paseczki następnie kroimy na kawałki szerokości widelca. Potem
widelcem robimy wgłębienie – dzięki temu sos będzie wnikał w nasze kluski.
Wstawiamy osoloną wodę do gotowania. Kluski gotujemy przez 3 minuty od
wypłynięcia. Podajemy z sosem z gorgonzoli. Sos przygotowujemy na patelni, lub
w rondlu. Podgrzewamy wino aż będzie się gotować i dodajemy do niego pokruszoną
gorgonzolę. Gdy ser się roztopi polewamy nim kluseczki. Na koniec posypujemy
świeżo mielonym pieprzem. I mamy pyszną włoską przekąskę. Porcja ciasta z 2
ziemniaków wystarcza na przystawkę dla 3 osób.
Gnocchi fot. D.Szymborska |
Gnocchi fot. D.Szymborska |
Sos z gorgonzoli fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz