Meatballs czyli domowe klopsiki z makaronem
Meatballs - domowe klopsiki z makaronem fot. D.Szymborska |
Meatballs – czyli mięsne kulki. Proste do zrobienia ale bardzo
czasochłonne. Jak to się mówi robią się „same” ale przez trzy godziny. Dobrym
pomysłem jest zrobienie zapasu i zamrożenie. Taka żelazna porcja jest u mnie w
zamrażalniku. To co ważne to, to, że klopsiki, sos przygotowujemy bez użycia
półproduktów. Sos z pomidorów – robimy, kulki sami ugniatamy, brakuje tylko
własnej uprawy warzyw w przydomowym
ogródku.
Składniki (na około 30 małych klopsików):
·
600g zmielonej wołowiny,
·
pieprz i sól,
·
8 dużych pomidorów obranych ze
skórki,
·
1 duża cebula drobno posiekana,
·
czarne oliwki bez pestek,
·
suszone oregano i bazylia,
·
pietruszka do posypania,
·
oliwa,
·
starty parmezan.
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, posiekać i wrzucić do garnka, dolać dobrej
oliwy, soli i gotować aż zrobi się z nich sos. Mnie to zajmuje około 30 minut.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać oliwki. Wołowinę popieprzyć,
posolić i starannie pougniatać. Następnie przygotować malutkie kuleczki. Do
dużego rondla przełożyć cebulę, oliwki, przelać sos pomidorowy, gdy wszystko
będzie ładnie bulgotać wsypać dużo oregano i bazylię. Wkładać pojedynczo kulki
mięsne. Delikatnie mieszać co pewien czas. Gotować przez minimum 2 godziny.
Podawać z pietruszką i startym parmezanem! Smacznego biegowego! I udanego
weekendu (biegowego) oczywiście!
uwielbiam! ja też zawsze robię większą porcję coby było na zapas
OdpowiedzUsuńdokładnie bo dużo z tym roboty:)
Usuń