Owoce morza z anchois (anochovies) w sosie pomidorowym
Mariscos fot. D.Szymborska |
Tym razem mariscos (owoce morza) w sosie pomidorowym z anchois. Jutro
przełaj więc węglowodany makaronowe miło widziane. Smacznego biegowego
oczywiście!
Składniki:
·
Mrożone owoce morza – 450g,
·
2 ząbki czosnku,
·
4 filety anchois,
·
4 suszone pomidory,
·
0.5kg pomidorów (obranych ze
skórki),
·
kapary,
·
czarne oliwki,
·
natka z pietruszki,
·
makaron po 100g na osobę,
·
oliwa, pieprz i sól,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy filety anchois. Pomidory suszone
namaczamy we wrzątku. Pomidory świeże obieramy ze skórki. Oliwki kroimy. Natkę
pietruszki siekamy. Owoce morza obmywamy z glazury. Pomidory siekamy. Mieszamy
wszystkie składniki sosu. Dusimy przez kilkanaście minut. Gdy sos jest już
gotowy. Wstawiamy makaron do gotowania i do sosu dodajmy owoce morza. Mieszamy starannie.
Ucieramy parmezan. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i
dodatkową posiekaną natką. Smacznego biegowego!
Penne z mariscos fot. D.Szymborska |
Nigdy nie jadłam takiego makaronu;)
OdpowiedzUsuńto przepis już masz:)
Usuń