TRYB JASNY/CIEMNY

Papardelle ai Funghi Porcini


Papardelle ai Fungi Porcini fot. D.Szymborska


Grzyby i makaron! Czego mi więcej trzeba, jeszcze trochę parmezanu do posypania. To kolejny pyszny makaron z warsztatów. I będę go powtarzać, z pewnością zrobię w domu jak tylko kupię dobre borowiki. Prosty, szybki i pyszny.

Składniki (dla jednej osoby):
·      Makaron papardelle (75g),
·      Ząbek czosnku,
·      Masło do smażenia,
·      Szalotka posiekana,
·      Borowiki (30g),
·      Śmietana 35% płynna,
·      Natka pietruszki,
·      Parmezan do posypania.

Przygotowanie:
Ponieważ używałyśmy mrożonych borowików najpierw musiałyśmy je przez chwilę obgotować. Potem pokroiłyśmy je w kostkę. Na maśle usmażyć trzeba posiekany czosnek i szalotkę. Dodać grzyby, natkę i śmietanę. Wszystko razem dusić w czasie gotowania wody na makaron. Posolić, dodać pieprzu. Wodę osolić i ugotować papardelle. Odcedzić, przełożyć makaron do rondla i wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem i ewentualnie jeszcze trochę dodać natki. Smacznego biegowego!

Składniki fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Mmm, Ty wiesz, co dobre... Śmietanka, makaron i borowiki - wpraszam się na porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba będzie się zmówić:) to może ja wpadnę na śniadanie:)

      Usuń
    2. Zdecydowanie! Można tutaj znaleźć same pyszności;)

      Usuń
  2. Fantástica combinación....me encanta !!!!
    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa