TRYB JASNY/CIEMNY

Tapenade – 4 wersje – oliwki, pomidory i łosoś

Tapenade fot. D.Szymborska



Uwielbiam tapenade, przepadam za przystawkami. A gorąca bagietka z pieca z oliwą i tapenade to połączenie wszystkiego co lubię. Różne możliwości podania: tapenade z czarnych oliwek na gorącej bagietce, tapenade z siekanych pomidorów na gorącej bagietce, wreszcie na zimno z oliwek w wersji del lux – serek biały, tapenade i wędzony na zimno łosoś.

Z oliwek

Składniki:
·      Czarne oliwki (jedna puszka lub słoik, drylowane),
·      Malutki ząbek czosnku bardzo drobno posiekany,
·      Mały filet anchovies,
·      Tymianek – nie było w domu świeżego więc suszony rozgnieciony w moździerzu,
·      Pieprz, sól i oliwa.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Ważne by dolać około 60ml dobrej oliwy.

Pomidorowa

Składniki:
·      4 pomidory,
·      ząbek czosnku drobno posiekany,
·      sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie usunąć gniazdo nasienne. To co zostanie posiekać bardzo drobno. Dodać czosnek, przyprawy i oliwę.

Smacznego biegowego! Takie przekąski są pyszne! Nie powinny zastępować całego posiłku, a przystawką są wyborną. Świetnie smakują również podane na bagietce pełnoziarnistej.

Tapenade fot. D.Szymborska

Tapenade fot. D.Szymborska


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa