Tapenade – 4 wersje – oliwki, pomidory i łosoś
Tapenade fot. D.Szymborska |
Uwielbiam tapenade, przepadam za przystawkami.
A gorąca bagietka z pieca z oliwą i tapenade to połączenie wszystkiego co
lubię. Różne możliwości podania: tapenade z czarnych oliwek na gorącej
bagietce, tapenade z siekanych pomidorów na gorącej bagietce, wreszcie na zimno
z oliwek w wersji del lux – serek biały, tapenade i wędzony na zimno łosoś.
Z oliwek
Składniki:
·
Czarne oliwki (jedna puszka lub
słoik, drylowane),
·
Malutki ząbek czosnku bardzo
drobno posiekany,
·
Mały filet anchovies,
·
Tymianek – nie było w domu
świeżego więc suszony rozgnieciony w moździerzu,
·
Pieprz, sól i oliwa.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Ważne
by dolać około 60ml dobrej oliwy.
Pomidorowa
Składniki:
·
4 pomidory,
·
ząbek czosnku drobno posiekany,
·
sól, pieprz i oliwa.
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie
usunąć gniazdo nasienne. To co zostanie posiekać bardzo drobno. Dodać czosnek,
przyprawy i oliwę.
Smacznego biegowego! Takie przekąski są
pyszne! Nie powinny zastępować całego posiłku, a przystawką są wyborną.
Świetnie smakują również podane na bagietce pełnoziarnistej.
Tapenade fot. D.Szymborska |
Tapenade fot. D.Szymborska |
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja też:)
Usuń