TRYB JASNY/CIEMNY

Ruchanki kaszubskie – ciastka


Rosz Hodesz - warsztaty gotowania fot. D.Szymborska

Ciemno, zimno a na drugim piętrze w Cartonovi ciepło, palą się świeczki, kuchenki elektryczne się grzeją. Wszystko się grzeje – mąka na kaloryferze, herbata w dzbanku. Zaczynamy warsztaty prowadzone przez Marylę. Będziemy smażyć ruchanki kaszubskie. Jest wesoło, dzieci pomagają mieszać ciasto, Rosz Hodesz w tym miesiącu kulinarny. Maryla daje wiele cennych wskazówek. Ciasteczka oryginalnie były przygotowywane z mąki żytniej, jednak my z racji braku czasu będziemy je piekli z pszennej. Ciasto z mąki żytniej potrzebuje minimum 8 godzin…my decydujemy się na pszenne, na które będziemy czekać zaledwie 30 minut. 
Przepis Maryli. 

Składniki:
·      3.5 szklanki mąki żytniej (u nas pszennej, którą ogrzewamy na kaloryferze),
·      0.5l mleka (Maryla mówi, że ważne jest to by było ciepłe ale nie gorące),
·      70g masła,
·      1 łyżka cukru,
·      40g świeżych drożdży,
·      szczypta soli,
·      kilka obranych i pokrojonych w kostkę jabłek,
·      Palma do smażenia.

Przygotowanie:
Nalewamy mleka do miski, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i bardzo starannie mieszamy. Wsypujemy mąkę i równie starannie mieszamy ciasto, napowietrzamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką (by ciasto nie wyschło). Odstawiamy na 30 minut gdy dosypaliśmy mąki pszennej albo na minimum 8 gdy używaliśmy mąki żytniej. Gdy ciasto już urośnie. Roztrzepujemy jajka, roztapiamy masło – to wszystko mieszamy z solą, dodajemy do ciasta. Następnie ciasto wyrabiamy przez około 5 minut. Obieramy jabłka, kroimy w dużą kostkę. Ciastka smażymy na tłuszczu, wkładając w nie kawałki jabłek. Gdy już są lekko brązowe zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie na Kaszubach, jak mówi Maryla podawano je z żurawiną i gęstą śmietaną. 

Pogrzewamy mleko fot. D.Szymborska

Ogrzewamy makę i rozmrażamy żurawinę fot. D.Szymborska
Ciasto fot. D.Szymborska

Ciasto pod wilgotną ściereczką fot. D.Szymborska

Ruchanki kaszubskie fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Żal co to ma być LLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa