Ruchanki kaszubskie – ciastka
Rosz Hodesz - warsztaty gotowania fot. D.Szymborska |
Ciemno, zimno a na drugim piętrze w Cartonovi ciepło, palą się
świeczki, kuchenki elektryczne się grzeją. Wszystko się grzeje – mąka na
kaloryferze, herbata w dzbanku. Zaczynamy warsztaty prowadzone przez Marylę.
Będziemy smażyć ruchanki kaszubskie. Jest wesoło, dzieci pomagają mieszać
ciasto, Rosz Hodesz w tym miesiącu kulinarny. Maryla daje wiele cennych
wskazówek. Ciasteczka oryginalnie były przygotowywane z mąki żytniej, jednak my
z racji braku czasu będziemy je piekli z pszennej. Ciasto z mąki żytniej
potrzebuje minimum 8 godzin…my decydujemy się na pszenne, na które będziemy
czekać zaledwie 30 minut.
Przepis Maryli.
Składniki:
·
3.5 szklanki mąki żytniej (u nas
pszennej, którą ogrzewamy na kaloryferze),
·
0.5l mleka (Maryla mówi, że ważne
jest to by było ciepłe ale nie gorące),
·
70g masła,
·
1 łyżka cukru,
·
40g świeżych drożdży,
·
szczypta soli,
·
kilka obranych i pokrojonych w kostkę
jabłek,
·
Palma do smażenia.
Przygotowanie:
Nalewamy mleka do miski, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i bardzo
starannie mieszamy. Wsypujemy mąkę i równie starannie mieszamy ciasto,
napowietrzamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką (by ciasto nie wyschło).
Odstawiamy na 30 minut gdy dosypaliśmy mąki pszennej albo na minimum 8 gdy
używaliśmy mąki żytniej. Gdy ciasto już urośnie. Roztrzepujemy jajka,
roztapiamy masło – to wszystko mieszamy z solą, dodajemy do ciasta. Następnie
ciasto wyrabiamy przez około 5 minut. Obieramy jabłka, kroimy w dużą kostkę. Ciastka
smażymy na tłuszczu, wkładając w nie kawałki jabłek. Gdy już są lekko brązowe
zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem
pudrem. Tradycyjnie na Kaszubach, jak mówi Maryla podawano je z żurawiną i
gęstą śmietaną.
Pogrzewamy mleko fot. D.Szymborska |
Ogrzewamy makę i rozmrażamy żurawinę fot. D.Szymborska |
Ciasto fot. D.Szymborska |
Ciasto pod wilgotną ściereczką fot. D.Szymborska |
Ruchanki kaszubskie fot. D.Szymborska |
Żal co to ma być LLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń