Domowe obiady – kurczak, frytki i mizeria
Palce lizać, 6.11.2012 |
W najnowszym numerze Palce lizać (6 listopada) jest ciekawy zestaw
domowych obiadów. Opowieści o tym co dla kogo jest właśnie tym „domowym”.
Zastanawiałam się co będzie u nas. Z jednej strony jemy naprawdę dużo makaronów, dań z kuchni Tajskiej i Chińskiej,
przepadamy za hiszpańskimi potrawami. Jednak takie domowe to jest proste
jedzenie. Dlatego kurczak, frytki (domowe a nie kupne) i mizeria. Ponieważ
takie dania u nas zdarzają się rzadko. Nie wiedziałam, a bardziej nie
pamiętałam, że są takie sycące. Po takiej kolacji, na drugi dzień nie chce się
jeść śniadania! Przygotowanie zajmuje dużo czasu, głównie dlatego, że frytki
robione z ziemniaków smażą się dużo dłużej niż te z mrożonki a ziemniaki trzeba
jeszcze obrać…
Kurczak, frytki fot. D.Szymborksa |
Mizeria fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
Ziemniaki (duże bo takie łatwiej
pokroić),
·
Ogórki,
·
Koperek,
·
Śmietana (tłusta),
·
Bułka tarta (domowa, wtedy wiemy
co wsypujemy do talerza),
·
Mąka,
·
Jajko od szczęśliwych kur (i
troszeczkę mleka by panierka się lepiej trzymała do kurczaka),
·
Olej do smażenia,
·
Masło do smażenia,
·
Cytryna do skropienia kurczaka na
talerzu,
·
Filet z piersi kurczaka (najlepiej
zagrodowego),
·
Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić, dodać śmietanę, sól i pieprz. Wstawić do
lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem. Ziemniaki obrać i pokroić. W dużej
patelni rozgrzać olej aż będzie dymił. Partiami wrzucać frytki, tak by się nie
pozlepiały. Mieszać co pewien czas. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać
olej. Rozgrzać piekarnik. Filet z piersi kurczaka zapanierować (jako, mąka,
bułka tarta). Usmażyć. Przełożyć do
naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika. Przed podaniem filety w
panierce wyłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podobnie
można zrobić z frytkami. Łyżką cedzakową wyciągać je na sito wyłożone
ręcznikami papierowymi – po co jeść olej? Mizerię posypać koperkiem i nałożyć
do oddzielnej mieseczki. Cytrynę przekroić na ćwiartkę i skropić
mięso.Smacznego! Czy jest to danie biegowe? Nie raczej domowe i po prostu
pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz