TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe obiady – kurczak, frytki i mizeria

Palce lizać, 6.11.2012

W najnowszym numerze Palce lizać (6 listopada) jest ciekawy zestaw domowych obiadów. Opowieści o tym co dla kogo jest właśnie tym „domowym”. Zastanawiałam się co będzie u nas. Z jednej strony jemy naprawdę dużo  makaronów, dań z kuchni Tajskiej i Chińskiej, przepadamy za hiszpańskimi potrawami. Jednak takie domowe to jest proste jedzenie. Dlatego kurczak, frytki (domowe a nie kupne) i mizeria. Ponieważ takie dania u nas zdarzają się rzadko. Nie wiedziałam, a bardziej nie pamiętałam, że są takie sycące. Po takiej kolacji, na drugi dzień nie chce się jeść śniadania! Przygotowanie zajmuje dużo czasu, głównie dlatego, że frytki robione z ziemniaków smażą się dużo dłużej niż te z mrożonki a ziemniaki trzeba jeszcze obrać…

Kurczak, frytki fot. D.Szymborksa

Mizeria fot. D.Szymborska


Składniki:
·      Ziemniaki (duże bo takie łatwiej pokroić),
·      Ogórki,
·      Koperek,
·      Śmietana (tłusta),
·      Bułka tarta (domowa, wtedy wiemy co wsypujemy do talerza),
·      Mąka,
·      Jajko od szczęśliwych kur (i troszeczkę mleka by panierka się lepiej trzymała do kurczaka),
·      Olej do smażenia,
·      Masło do smażenia,
·      Cytryna do skropienia kurczaka na talerzu,
·      Filet z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić, dodać śmietanę, sól i pieprz. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem. Ziemniaki obrać i pokroić. W dużej patelni rozgrzać olej aż będzie dymił. Partiami wrzucać frytki, tak by się nie pozlepiały. Mieszać co pewien czas. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać olej. Rozgrzać piekarnik. Filet z piersi kurczaka zapanierować (jako, mąka, bułka tarta). Usmażyć. Przełożyć do  naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika. Przed podaniem filety w panierce wyłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podobnie można zrobić z frytkami. Łyżką cedzakową wyciągać je na sito wyłożone ręcznikami papierowymi – po co jeść olej? Mizerię posypać koperkiem i nałożyć do oddzielnej mieseczki. Cytrynę przekroić na ćwiartkę i skropić mięso.Smacznego! Czy jest to danie biegowe? Nie raczej domowe i po prostu pyszne! 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa